Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueelta tuki Lohjan sairaalalle  – budjettikehys puntaroidaan uudelleen

Aluehallitus: ”Haluamme turvata paikallissairaaloiden palvelut”

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitus otti maanantaina selkeän kannan Husin säästöihin. Palveluverkon supistuksia, eli esimerkiksi Lohjan sairaalan olemassaoloa uhkaavia säästöjä, ei pidä aluehallituksen mukaan tehdä.

Aluehallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja, lohjalainen Joona Räsänen (sd.) esitti hallitukselle, että talousarviokehystä on tarkasteltava Hus-yhtymän talousarviovalmistelun yhteydessä siten, että yhtymän palveluverkostoon kohdistuvia palveluiden lopetuksia ei toteuta. Räsäsen esitystä kannatti aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Henrik Wickström (r.) Inkoosta.

Aluehallitus hyväksyi Räsäsen esityksen äänestyksen jälkeen.

– Olen varsin tyytyväinen siihen, että hallituksen enemmistö oli asian kannalla, Räsänen kommentoi.

Hänen mukaansa päätös on tietyllä tapaa päänavaus.

– Seuraavaksi alueiden ja Helsingin kaupungin on käytävä neuvottelu, miten asian suhteen toimitaan, Joona Räsänen sanoi.

– Tällä päätöksellä haluamme viestittää, että haluamme turvata paikallissairaaloiden palvelut ja että kenenkään ei pitäisi joutua elämään epävarmuudessa vuodenvaihteen jälkeen. Toivomme, että Hus voi nyt tehdä lopulliset päätökset ja että Helsinki ja muut Uudenmaan hyvinvointialueet antavat samoja signaaleja, Henrik Wickström toteaa tiedotteessa.

17-jäseniseen aluehallitukseen kuuluu mm. vihtiläinen Arja Uusitalo (kok.)

Husin ensi vuoden rahoituksesta puuttuu 95–100 miljoonaa euroa. Ensi vuoden alusta alkaen sen rahoitus tulee omistajilta eli Uudenmaan neljältä hyvinvointialueelta (Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa ja Vantaa-Kerava) sekä Helsingiltä, jotka saavat rahoituksen sote-palveluiden järjestämiseksi valtiolta.

Husin yhtymähallitukselle esitettiin syyskuun loppupuolella viranhaltijoiden laatima säästölista, joka sisälsi muun muassa traumapäivystyksen ja yhteispäivystyksen lopettamisen Lohjan sairaalassa. Yhteispäivystyksen lopettaminen veisi Lohjalta yleisanestesiassa tapahtuvan leikkaustoiminnan ja hyvin todennäköisesti myös synnytykset, jotka vaativat yleisanestesiavalmiutta. Myös Raaseporin sairaalan toimintaa organisoitaisiin uudelleen.

Viime viikolla Husin yhtymähallitus päätti kuitenkin yksimielisesti palauttaa talousarvioesityksen vuodelle 2023 uuteen valmisteluun.

Myös Husin yhtymähallitus kokoontui maanantaina 10. lokakuuta, mutta ei käsitellyt talousarviota. Yhtymähallituksen on esitettävä 26. lokakuuta kokoontuvalle Husin yhtymäkokoukselle, miten budjettiraamia voidaan korjata.

Yhtymähallitus kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 17. lokakuuta.