Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin nuorisovaltuusto nostaa profiiliaan – "Lähtekää rohkeasti ehdolle nuva-vaaleihin"

Vihdin nuva-vaaleissa valitaan 15 uutta nuorisovaltuutettua – ehdokkaaksi voi ilmoittautua 6.11. asti.

Jos olet vuosina 2002–09 syntynyt vihtiläinen tai Vihdissä opiskeleva nuori, voit asettua ehdolle Vihdin nuorisovaltuustoon eli nuvaan. Tämän syksyn vaaleissa valitaan 15 uutta nuorisovaltuutettua.

– Lähtekää rohkeasti ehdolle nuva-vaaleihin! Jokainen tulee nuva-porukassamme kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään, eikä yhtä oikeanlaisen nuorisovaltuutetun mallia ole olemassa. Halu vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä ovat avainasemassa toiminnassamme, kannustaa Pihla Salmi, Vihdin nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Vihdin nuvassa on nyt kymmenkunta aktiivista vaikuttajanuorta.

– Nuva-toiminta ei vie kaikkea vapaa-aikaa, ja sen saa sovitettua harrastusten ja koulun lomaan.

Nuva on kuntalain mukainen vaikuttamistoimielin, joka toimii nuorten äänitorvena kunnan organisaatioissa. Nuvalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus Vihdin kunnanvaltuustossa ja neljässä lautakunnassa. Esimerkiksi viime kesäkuun kunnanvaltuuston kokouksessa Pihla Salmi käytti nuorisovaltuuston puolesta napakan puheenvuoron joukkoliikenneasiassa.

Pohjaa ja rohkeutta vaikuttamiseen.

– Pyrimme nostamaan nuorisovaltuuston profiilia ja asemaa kunnassa, koska koemme nuorten osallisuuden olevan ratkaiseva tekijä kunnan kehityksen ja kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta.

Salmi muistuttaa, että nuorten ajatuksista ja tarpeista tietävät vain nuoret itse. Nuvan pyrkimyksenä on edustaa kaikkia kunnan nuoria.

– Toimielimenä nuva pystyy olemaan tehokkaasti mukana kunnan päätöksenteossa ja siten rakentamaan entistäkin parempaa Vihtiä.

Vihti on ollut edelläkävijöitä nuva-toiminnassa. Suomen ensimmäiset nuorisovaltuustot perustettiin vuonna 1995. Vihti oli eteläisen Suomen ensimmäinen: Vihdin nuva aloitti vuoden 1996 lopussa. Vihdissä annettiin ensimmäisenä puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnan lautakuntiin ja valtuustoon.

Välillä on ollut hiljaisempaa, mutta aktiivisten nuorten ansiosta Vihdin nuorisovaltuuston toiminta on lähtenyt uuteen nousuun viime vuosina. Nuvalla on ohjaajina kaksi kunnan nuorisopalvelujen työntekijää.

Nuva vaikuttaa: antaa lausuntoja, tekee aloitteita ja esimerkiksi kyselyjä, ottaa kantaa ja järjestää tapahtumia. Nuorisovaltuutetut kokoontuvat kerran kuussa yleiskokoukseen, jossa suurimmat päätökset tehdään. Lisäksi toimikunnat kokoontuvat tarpeen mukaan.

Nuvan tavoitteena onkin innostaa nuoria seuraamaan kunnan ja koko yhteiskunnan asioita ja vaikuttamaan niihin.

Pihla Salmi on ollut Vihdin nuvassa pian kolme vuotta ja saanut toiminnalta paljon, myös eväitä työelämään.

– Nuva-toiminta on antanut minulle vakaan pohjan vaikuttajana toimimiseen ja rohkeutta edistää itselle tärkeitä asioita yhteiskunnassa. Nuvasta olen tietenkin saanut myös monia hyviä ystäviä.