Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elämää väreissä -näyttely avautuu Pictorissa

Anja Raholan näyttelyn ytimessä ovat värit ja niiden tuomat aistivaikutelmat.

Anja Raholan värikylläiset öljyvärimaalaukset täyttävät Galleria Pictorin loppusyksyksi. Näyttelyn maalaukset ovat uusia, pääosin tänä vuonna valmistuneita. Näyttelyn nimi, Elämää väreissä, kertoo näyttelyn teeman. Värit, niiden tuomat aistivaikutelmat ja merkitykset ovat näyttelyn ytimessä.

DIMENSIO-taiteilijaryhmä on ollut Anja Raholan taiteellinen koti. Hän on koordinoinut useita DIMENSIOn museonäyttelyitä toimiessaan yhdistyksen vastuutehtävissä jo lähes kaksikymmentä vuotta. Hän on yhtäaikaisesti Pictorissa nähtävän näyttelyn lisäksi mukana DIMENSIO 50-vuotta -juhlanäyttelyssä Tampereen taidemuseossa 8.10.2022–8.1.2023. Tampereen näyttelyssä nähtävän, katosta roikkuvan, neliosaisen tilateoksen nimi on Värien valoa.

Näiden kahden näyttelyn teokset ovat syntyneet suuren surun varjostamassa elämäntilanteessa. Pitkäaikainen aviopuoliso, jota Anja Rahola kuvailee parhaaksi ystäväkseen, innoittajakseen ja tukijakseen, menehtyi harvinaisen sairauden heikentämänä vuoden 2019 lopulla. Elämäntilannetta ei suinkaan helpottanut koronapandemian mukanaan tuomat rajoitteet. Lisäksi Ukrainaa kohdannut hyökkäyssota järkytti ja lamaannutti taiteilijan työskentelyn viikkokausiksi. Rahola kertoo, että joidenkin teosten syntyminen ei ollut itsestään selvää. Kuitenkin niitä yllättäen alkoi valmistua ja hän sanoo hämmästelevänsä teoksissa olevia vahvoja värejä.

Anja Rahola on käynyt Vapaan taidekoulun ja suorittanut Albersin värihavaintokurssin Tor Arnen johdolla. Rahola on lisäksi kiinnostunut muun muassa tieteistä ja teknologiasta, arkkitehtuurista, lääketieteestä, ihmisen terveyteen liittyvistä asioista ylipäänsä. Hän on suorittanut luonnontieteiden kandidaattitutkinnon Helsingin yliopistossa. Hänen teoksiaan on nähty näyttelyissä vuodesta 1980 alkaen. Anja Rahola on tehnyt joitakin julkisia teoksia, esimerkiksi Naistenklinikalle ja Tullihallituksen rakennukseen. Oman taiteellisen työskentelynsä lisäksi Rahola on toiminut kahdessa espoolaisessa taideyhdistyksessä hallitustehtävissä. Taidemuseo EMMAn ystäväyhdistyksessä hän oli puolisonsa kanssa aktiivinen jo taidemuseon kannatusyhdistyksen perustamisesta lähtien.

Anja Raholan Elämää väreissä -näyttely Galleria Pictorissa 15.10.–26.11.2022. Näyttelyn avajaiset lauantaina 15.10. klo 15–17.00. Näyttelyn avaa kulttuurineuvos Jouni Mykkänen.