Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Enäjärven särkikalat muuttuivat ruuaksi Särkikalasta särvintä -kalaruokapäivässä Nummelanharjun koulussa

Kalaruokapäivässä käytetyt kalat saatiin Vihdin Enäjärven rysistä. Enäjärvellä on käynnissä kolmivuotinen tehokalastushanke, jossa on nyt käynnissä kaksi kuukautta kestävä rysäpyynti.

Reilu 20 osallistujaa tutustui Janne “Kalatalousministeri” Raution johdolla särkikalojen hyötykäyttöön, särkikalojen käsittelyyn sekä valmisti purkkisärkeä Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hankkeen järjestämässä Särkikalasta särvintä -kalaruokapäivässä Nummelanharjun koulussa Nummelassa 28.9.

Kalaruokapäivässä käytetyt kalat saatiin Vihdin Enäjärven rysistä. Enäjärvellä on käynnissä kolmivuotinen tehokalastushanke, jossa on nyt käynnissä kaksi kuukautta kestävä rysäpyynti. Pääasiassa päivän saalis oli lahnaa sekä salakkaa, mutta myös muutama särki saatiin. Yhteensä noin 100 kiloa särkikalaa käytettiin hyödyksi kalaruokapäivän aikana.

– Todella innostuneita osallistujia oli luokkahuone täynnä! He olivat aidosti kiinnostuneita särkikalojen hyötykäyttämisestä ruuaksi. Olen kurssin jälkeen saanut sähköpostiini muutaman viestin, joissa ylistetään valmistamiemme purkkisärjen ja -lahnan erinomaista makua, kertoo Janne Rautio ilahtuneena.

Osallistujat olivat myös tyytyväisiä.

– Särkikurssi oli idearikas ja uusia ajatuksia herättävä. Kurssin jälkeen yksikään särki ei lennä ketuille, vaan mietinnässä on miten tätä saa lisää. Purkitettu särki osoittautui taivaallisen hyväksi, kommentoi tapahtumaan osallistunut Mervi Vatanen.

Rautio jatkaa vielä särkikalojen hyötykäytöstä:

– Viime vuosien aikana kiinnostus särkikalojen syömäkelpoisuudesta on noussut todella paljon, kiitos tästä kuuluu eri medioille, jotka ovat tuoneet asiaa esille positiivisessa valossa. Vajaasti hyödynnettyjen kalakantojemme arvostus on mitattavissa myös sillä, että markkinoille on tullut paljon erilaisia särkikalatuotteita, jotka ovat saaneet kovan suosion.

Tämä huomattiin myös tapahtuman suosiossa, joka yllätti järjestäjät täysin: ilmoittautumisia ja kyselyitä kurssista saatiin yli 50.

– On mahtavaa huomata, että ihmisiä kiinnostaa särkikalojen käyttäminen ravinnoksi. Moni osallistuja kalasti itse myös katiskoilla. Heidän saaliinsa ovat olleet särkikalapainotteisia, joten moni oli lähtenyt etsimään keinoja hyödyntää tätä saalista, kertoo Hola Lake II -hankkeen hankekoordinaattori Maj Rasilainen.

– Meillä on jo suunnittelu käynnissä siitä, mitä ensi vuoden aikana järjestetään. Seuraavana on kuitenkin tulossa särkikalareseptikilpailu loppuvuodesta, joten kannattaa seurata LUVYn sosiaalista mediaa, Rasilainen vinkkaa.