Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin rakentajat ongelmissa: minne työmaiden ylijäämämaa? Höytiönnummen maankaatopaikka ollut kiinni yli vuoden

Vihdin kunta pyrkii avaamaan Nummelan Höytiönnummen maankaatopaikan pian uudelleen tilapäisjärjestelyin.

Rakennustyömaiden ylijäämämaita ei pysty viemään minnekään Vihdissä, koska vastaanottopaikkoja ei ole. Vihdin kunnan ainoa maankaatopaikka Nummelan Höytiönnummella on ollut kiinni kesäkuusta 2021 lähtien.

– Kusessa ollaan ylijäämämaan kanssa, sanoo vihtiläinen rakennusalan yrittäjä Mika Rintamäki suoraan. Rintamäen Rakennus ja Suunnittelu Oy rakentaa parhaillaan rivitaloasuntoja Nummelan Pajuniittyyn, Pillistöntaipaleen ja Vanhan Pillistöntien väliselle alueelle.

– Olen varastoinut ylijäämämaan omalle tontille. Vuosi on odoteltu, jokohan alkaisi vastaanottopaikka löytyä. Maata on paljon, satoja kuormia. Osan pystyn hyödyntämään pihojen teossa, mutta ainakin kaksi isoa savikasaa pitäisi päästä ajamaan pois.

Rintamäki teki multaa osasta ylijäämämaata.

– Tontilla on vain Myydään multaa -kyltti, muuten ei ole markkinoitu. Yksittäisiä kuormia on mennyt kaupaksi, mutta ei se tätä ylijäämämaan ongelmaa ratkaise, sanoo Rintamäki.

Vihdin kunnan olisi pitänyt olla suunnitelmallisempi ja ajoissa varmistaa se, että maankaatopaikka tai -paikat riittävät palvelemaan vihtiläistä rakentamista, katsoo Rintamäki. Hänelle Vihti ja Vihdin saamat verotulot ovat tärkeitä: hänen henkilöstönsä ja aliurakoitsijansa ovat vihtiläisiä.

– En uskalla ottaa edes omakotitalojen pohjatöitä vastaan, kun en tiedä minne maat ajetaan. Vain yhden kaivinkonehomman olen tehnyt tänä kesänä oman firman ulkopuolelle. Tästä syystä varmaan kaikki vihtiläiset maanrakentajat ovat lähteneet kaupunkiin töihin.

Nostaa kustannuksia, kun ei ole maamassojen vastaanottopaikkaa lähellä.

Juha Leimi, aluejohtaja, rakennusliike Lapti

Rakennusliike Lapti Oy rakentaa Kas-asunnoille vuokrakerrostalon Nummelan Kappelitielle. Laptin maanrakentajakumppanina on Infraone Oy. Minne viette työmaan ylijäämämaat?

– Haaste se on. Nostaa kustannuksia, kun ei ole vastaanottopaikkaa lähellä. Työmaalta on toimitettu pintamaata 1 000 irtokuutiota Lohjan Muijalaan meluvallin täyttömaaksi sekä varastoitu käyttömaata 2 000 kiintokuutiota työmaalla ja Vihdin ajoharjoitteluradan vieressä olevalla välivarastointipaikalla, kertoo Laptin aluejohtaja Matti Leimi.

Vieskan Maanrakennus Oy on syyskauden ajan maanrakentajana palvelutalotyömaalla Nummelan Pajuniityssä, Haapaniementiellä. Minne ylijäämämaat?

– Kyllähän se vähän kahteluttaa. Mitä kauemmas viedään, sitä kalliimpaa. Kustannustehokkain olisi ollut Vihdin kunnan maankaatopaikka tuossa vieressä. Käyttämämme kuljetusliike on ajanut maita Lohjalle, tarkemmin en tiedä minne, sanoo yrittäjä Juha Kauppila.

Milloin Höytiönnummen maankaatopaikan laajennus saadaan käyttöön? Missä vaiheessa laajennus on nyt?     

– Maastokatselmus on pidetty ja koitamme saada toiminnan avattua tilapäisjärjestelyin mahdollisimman nopeasti. Päivää en vielä kuitenkaan pysty antamaan, vastaa Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen.

Höytiönnummi suljettiin kesäkuussa 2021, koska se täyttyi. Saiko sinne viedä ylijäämämaita vain Vihdistä vai muistakin kunnista?

– Vastaanoton kirjanpidon mukaan vuoden 2021 aikana muutama kuorma tuli Vantaalta, kymmenkunta Espoosta ja kolme Veikkolasta Kirkkonummelta. Kuormia tuli kaikkiaan noin 300, joista siis yli 95 prosenttia Vihdistä.

Kokkisen mukaan myös tulevaisuudessa massat tulevat Höytiönnummelle pääosin Vihdistä.

– Ylijäämämassojen vastaanoton taksat tarkistetaan. Massojen kuljetuksen ja vastaanottotaksan yhteiskustannus ohjaa sitä, mistä asti massoja kannattaa Höytiönummelle tuoda. Ympäristölupa asettaa reunaehdot massojen vastaanottamiselle.

– Tavoitteena on uudistaa vastaanoton valvontaa automaattisen kuormantunnistuksen suuntaan samankaltaisella menetelmällä kuin esimerkiksi Espoon Ämmässuon Kulmakorvessa on käytössä.

Kokkinen pitää hyvänä asiana, että ylijäämämassojen vastaanotto saadaan taas toimimaan Vihdissä.

Maankaatopaikkojen ylläpito ei ole kuntien lakisääteistä toimintaa.