Vihtiläinen Kinnas-projekti ja sen yhteistyökumppanit vievät myös suvaitsevuutta eteenpäin.
Täytä lasi päivän aikana, kaada se illalla viemäristä alas. Siinä vihtiläisen Kinnas-vapaaehtoisen Hilkka Sirviön motto.
– Tässä näkee paljon, mutta ei saa juoda sitä kalkkia.
– On oma tarve auttaa lähimmäisiä, hädänalaisia ihmisiä Suomessa ja muualla. Auttamistyöstä saa hyvän mielen, mikä lisää omaa hyvinvointia, sanoo kirkonkyläläinen Sirviö.
Samaa mieltä ovat Kinnas-varastolla Nummelan Lankilassa vähintään kolmena päivänä viikossa työskentelevät – sinikeltaiset nauhat ja niminapit rinnassa – ojakkalalainen Terttu Siivikko sekä kirkonkyläläiset Liisa Tähkälä ja Päivi Veikkolainen, joka on Kinnas-toiminnan vetäjä ja moottori. Kaikki ovat aktiivisia eläkeläisiä, jotka haluavat antaa aikaansa ja voimiansa vapaaehtoiseen auttamistyöhön.
Sirviö, pitkäaikainen martta, sanoo itseään noviisiksi vapaaehtoistyössä. Siivikko on vienyt humanitaarista apua Viroon yli 30 vuotta marttana, Kintaassa ja yksityishenkilönä. Maanpuolustusnaisissa toimiva Tähkälä näki konkreettisesti avun tarpeen opettaessaan Omniassa ympäri maailmaa tulleita maahanmuuttaja-aikuisia. Konkari Veikkolaisella humanitaarisen avun antamiseen on liittynyt kierrättämisen mielekkyys. Kaikki liikuttuvat muistellessaan kohtaamisia avun saajien kanssa.

Putin meitä tällä hetkellä juoksuttaa, puuskahtaa Veikkolainen.
– Kinnas vei humanitaarista apua Viroon vuodesta 1994 lähtien, ja koska siellä ei tällaista apua enää tarvita, Kinnas oli tarkoitus lopettaa alkuvuonna. Mutta sitten maaliskuun alussa rysähti tämä tarve: nyt autamme ukrainalaisia sekä täällä että Ukrainassa.
Vapaaehtoistyö: järkevää toimintaa, yksinäisyyden torjuntaa eläkeläisille.
Päivi Veikkolainen, Kinnas-vapaaehtoisten vetäjä
Liki 30 vuotta toimineeseen Kinnas-ryhmään luotetaan. Käppöstie 5:ssä toimiva Kinnas-varasto on toiminnan hermokeskus, kierrätyskeskus, tavaratalo, pakkaamo ja lähettämö. Siellä on otettu vastaan, käyty läpi ja annettu eteenpäin tarvitseville mahtavat määrät lahjoitustavaraa. Jollei yhteistä kieltä ole löytynyt, asiakaspalvelussa ystävällisyys, elekieli ja Google translator ovat olleet valttia.
– Suomalaisilla, vihtiläisillä on valtava tarve auttaa ukrainalaisia. Taustalla ovat omat 1940-luvun kokemuksemme, sanoo Veikkolainen.
Myös miehet ovat tuoneet tavaraa: lapioita, kirveitä ja lämmintä vaatetta Ukrainan sotilaille. Eräs iäkäs nainen lahjoitti heille 50 paria kutomiaan villasukkia, eräs yritys 800 työrukkasta.

Kinnas on joustava ja venyvä vapaamuotoinen ryhmä, ei yhdistys. Mukana toiminnassa on vihtiläisiä marttoja, maanpuolustusnaisia ja MLL-väkeä. Yhteydet ovat tiiviit moneen suuntaan, esimerkiksi Vihdin seurakuntaan, ViaDiaan, Pisara-kirppikseen, kunnan maahanmuuttokoordinaattoriin sekä Kotokamut-ryhmään, jossa on vihtiläisten kiintiöpakolaisperheiden ystäviä. Paikallisista marketeista saada banaanilaatikoita vaikkapa äitiyspakkauksiksi.
– Haluamme olla yhteistyössä kaikkien kanssa. Ukrainalaiset ja muutkin pakolaiset tarvitsevat jatkossakin maksutonta apua, muuten eivät heidän rahansa riitä, painottaa Veikkolainen.
– Alkuperäisessä Kintaassa meitä oli kahdeksan, nyt vakiolistalla on 21 nimeä. Ja lisää mahtuu!
Kintaalla on nykyään työvuorolistatkin. Yhteydenpito hoituu kännykän kautta WhatsApp-ryhmässä. Jos tarvitaan lisää väkeä, martoista sitä saadaan nopeasti.
Suvaitsevaisuutta naiset haluavat edistää vapaaehtoistoiminnallaan.
– Tässä on vihtiläisille haaste: tervehtikää pakolaisia ja kaikkia muualta tulijoita, tutustukaa heihin, auttakaa oppimaan suomen kieli! Viekää heitä tapahtumiin, vaikka konsertteihin. Auttakaa heitä kotiutumaan mahdollisimman nopeasti, jotta saamme uusia vihtiläisiä, samalla uutta työvoimaa, tiivistää Veikkolainen.
– Nyt jos koskaan tarvitaan henkistä tukea, kun Ukrainassa sota pitkittyy. Kysykää ukrainalaisilta mitä sinulle kuuluu, mitä lapsille kuuluu, lisää Tähkälä.

Vihtiläisiäkin Kinnas on auttanut, esimerkiksi Nummelassa palaneen rivitalon asukkaita. Välillä Kinnas ollut melkein hukkua tavaraan, jota on onneksi haettu myös Lohjalta, Karkkilasta ja kauempaakin sikäläisille pakolaisille.
Nyt tavaraa riittäisi kaikille perheille. Harkinnassa onkin avoimien ovien päivä Kinnas-varastolla, joka on normaalisti auki lauantaisin kello 11–13. Edelleen otetaan vastaan sotilaille Ukrainaan lämmintä vaatetta ja maastokenkiä.
– Nyt voisi tuoda myös talvitakkeja ja talvikenkiä, erityisesti pitkien miesten isoja, yli 44 numeron kenkiä, vinkkaavat Kinnas-naiset.