Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Apajan ruokakassin hakee noin 180 ihmistä jokaisena jakokertana – kassista riittää ruokaa yhden päivän tarpeisiin

Kolme kertaa viikossa jaettavan ruoka-avun hakijoiden määrä on noussut puolella viime vuodesta. Samaan aikaan jaettavan hävikkiruoan määrä on vähentynyt.

ViaDia Länsi-Uusimaa ry on jakanut kauppojen hävikkiruokaa Nummelassa vuodesta 2009 lähtien.

Uusien toimitilojen löydyttyä noin vuosi sitten työn laajentaminen ja kehittäminen tuli mahdolliseksi.

Nykyään ruoka-aputyötä tehdään Nummelan torin laidalla sijaitsevan Eroittajan talon katukerroksessa.

– Ruoka-aputyötä teemme yhteistyönä vihtiläisten ruoka-aputoimijoiden kanssa. Lisäksi yhteistyökumppanina on Stadin Safka sekä eräs ravintola Vantaalla. Ruoka-apuverkostomme nimi on Vihdin Apaja, kertoo projektipäällikkö Satu Kulta.

Ruoka-apua jaetaan kolmena päivänä viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Yksinäisyys saa käymään ruokajaossa.

Nummelalainen Päivi Lund

Jokaisella jakokerralla noin 180 ihmistä hakee ruokakassin, josta riittää ruokaa keskimäärin yhden päivän tarpeisiin. Perjantaisin jaettava ruokakassi on runsaampi, jotta sen turvin pärjäisi yli viikonlopun.

Viime vuonna ruokakassin haki noin 100 ihmistä jokaisessa Vihdin Apajan ruokajaossa. Hakijoiden määrä on siis noussut lähes puolella. Välillä ruoka on loppunut kesken, sillä ruokajakoon tulevan hävikkiruoan määrä on vähentynyt samaan aikaan, kun avuntarvitsijoiden määrä on noussut.

Osittain hakijoiden määrä on noussut sen takia, ettei enää tarvitse jonottaa ulkona. Ruoanjakopaikalle jonotetaan ViaDia-torin kautta ja jako tapahtuu sisätiloissa hallitusti.

– Olemme jakaneet hakijoille eri värisiä lappuja, joilla ruokakassi haetaan tietyllä värillä tiettyyn aikaan. Olemme jakaneet lappuja kaikkiaan 600 kappaletta, Kulta jatkaa.

Kulta kertoo, että Venäjän hyökkäyssotaa paenneita ukrainalaisia käy jokaisessa jaossa noin kolmekymmentä henkilöä.

Nummelalainen Päivi Lund käy kaikkina kolmena päivänä hakemassa ruokakassin. Ruokajaolla on hänelle tärkeä sosiaalinen merkitys:

– Olen käynyt ruokajaossa parisen vuotta. Yksinäisyys saa minut käymään täällä. Täällä ollaan ihminen ihmiselle eikä ketään tuomita. Olen saanut täältä uusia ystäviäkin.

– Toki myös itse ruoka-avulla on iso rooli. Ruoka-avustus on tärkeä lisä eläkeläiselle etenkin nyt, kun ruoan hinta vain nousee, kertoi noin 20 vuotta sairaseläkkeellä ollut Lund maanantain ruokajaossa.

Inflaatio tuntuu ViaDian toiminnassa muun muassa bensakulujen nousuna. Yhdistyksen väki noutaa hävikkiruoat kaupoista. ViaDiassa on palkattuja työntekijöitä 18. Näistä kahdeksan työskentelee ruokapuolella. Korvaamattoman tärkeitä vapaaehtoisia on toiminnassa mukana noin 15.

17.10. maanantaina ViaDian tiloissa järjestettiin Asunnottomien yön tapahtuma Minna Kaiteran kanssa. Tarjolla oli lounasta soppatykistä. Tarjoilua hoiti ADRA Finland säätiön Leena Sund. Kävijöillä oli myös mahdollisuus tutustua tiloihin.