Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Nummelalainen Jasmin Vesalainen menestyy agilityssä – Saavutuksina suomenmestaruus, pohjoismaiden hopea ja MM-kisojen 7. sija.

Kisakavereina kilpailemassa ovat keskikokoiset villakoirat Papu ja Kimi. 10 kuukauden ikäisestä Rollesta tulee kisakaveri noin kahden vuoden päästä.

Nummelalainen Jasmin Vesalainen, 28, on saavuttanut huikeaa menestystä agilityn parissa. Hän kilpailee koiriensa kanssa mediluokassa. Vesalainen edustaa Länsi-Uudenmaan agilityharrastajia.

Syyskuussa Itävallassa pidetyissä MM-kisoissa Vesalainen saavutti hienosti 7.sijan keskikokoisen villakoiransa, 7-vuotiaan Papun kanssa.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen joukkuekisoista Suomen joukkue nappasi Ruotsissa pidetyistä kilpailuista hopeaa neljästä koirasta koostuvalla koirakolla. Näissäkin kisoissa kisakaverina oli Papu.

Suomenmestaruus tuli Vesalaisen toisen keskikokoisen villakoiran, 6-vuotiaan Kimin kanssa elokuussa Rovaniemellä pidetyistä kilpailuista.

Lajin pariin on Vesalaisen kotona kasvamassa reilun 10 viikon ikäinen bordercollie Rolle.

– Oletan, että saan Rollesta kahden tai kolmen vuoden päästä kisakaverin. Papu ja Kimi eivät ole enää ihan nuoria, joten on hyvä, että seuraaja on jo kasvamassa.

Vesalainen kertoo hurahtaneensa lajiin heti ensimmäisestä kokeilukerrasta.

Hurahdin lajiin heti ja se olikin sitten menoa.

Agilitykilpailija Jasmin Vesalainen

– Kävimme Papun kanssa kokeilemassa lajia, kun se oli pentu. Hurahdin lajiin heti ja se olikin sitten menoa. Nykyään harjoittelen Vantaalla, jossa meillä on viikoittainen ryhmäpaikka. Muijalassa sijaitsevaan halliin minulla on vapaakortti ja käyn siellä lisäksi harjoittelemassa omatoimisesti. Edustamani seuraa toimii Muijalassa.

Vesalaisen koirat ovat parhaillaan lepotauolla noin kuukauden ajan, koska alla on ollut isoja kisoja:

– Lepotauon jälkeen alamme jälleen kohottaa kuntoa. Vanhempien koirien kanssa teemme lähinnä vain ratatreeniä. Syksyn aikana alamme rakentaa uutta sarjaa tulevalle kaudelle.

Agilitykisoja pyörii ympäri vuoden. Kesällä kilpailuja pidetään paljon ulkona ja talvikaudella siirrytään sisätiloihin halleihin. Kesällä esimerkiksi Nummelan Hiidenrannassa pidetään paljon ulkokisoja, joiden järjestäjänä toimii nummelalainen seura Hiiden Haukut.

Jokainen kilpailija rakentaa oman kisakautensa omalla tavallaan.

– Meillä päätähtäin on seuraavissa MM-kisoissa, Vesalainen toteaa.

Agilityn maajoukkuekarsinnoissa ratkaistaan edustuspaikat lajin maailmanmestaruus-, pohjoismaidenmestaruus- ja European Open -kilpailuihin. Kilpailu käydään agilityn ylimmässä luokassa.

Agilityssä koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan, joista 1-luokka on tarkoitettu aloitteleville kilpailijoille. Ykkösluokassa menestyneet nousevat 2-luokkaan ja siinä menestyneet vuorostaan 3-luokkaan. Tasoluokkien eroina ovat radan pituus ja sen vaikeusaste sekä koiran suoritusnopeus, jota käytetään ihanneajan määritykseen.

Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella viiteen kokoluokkaan: pikkumini-, mini-, medi-, pikkumaksi- ja maksiluokkaan.

Lajin harjoittelun voi aloittaa jo nuorella, terveellä koiralla, mutta liikaa rasitusta tulee välttää.

Agilityseurat järjestävät alkeiskursseja, joille kannattaa osallistua vasta sitten, kun koiran luusto on täysin kehittynyt.

Kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve, tunnistusmerkitty ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Koiran tulee myös olla perustottelevainen.

Agilityssä koiralta vaaditaan ennen kaikkea nopeutta.

– Mikä tahansa koira voi periaatteessa osallistua lajiin, mutta koiralta vaaditaan miellyttämisen halua. Jos laji ei yhtään kiinnosta niin koiraa on tosi vaikea motivoida. Tällaisia koiria ovat esimeriksi huskyt ja metsästyskoirat, kuten suomenajokoira ja suomenpystykorva. Radoilla näkee usein shetlanninlammaskoiria ja bordercollieita, Vesalainen valottaa.