Syksyn pimeinä iltoina on sopivaa aikaa testailla uusia reseptejä, kuten Pirtin aamisaisleivän tekoa. Tämä resepti on julkaistu alunperin Vihdin Marttojen reseptikirjassa vuonna 2011. Reseptin on antanut tuolloin Maila Virtanen Olkkalan Martoista. Hän oli Vihdin Pirtin emäntänä pitkään ja siksi leivän nimi on Pirtin aamiaisleipä.
Taikinan voi tehdä illalla jääkaappiin (tai tähän aikaan vuodesta vaikka lasitetulle parvekkeelle) ja paistaa aamulla, jolloin saa lämmintä leipää aamiaiselle.
1,5 l kylmää vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl maissi- tai soijajauhoja
6 dl isoja kaurahiutaleita
1,2 kg vehnäjauhoja
laita vesi isoon kulhoon ja sekoita joukkoon hiiva sekä muut aineet (taikinasta tulee melko löysää)
nostele aamulla taikina kauhalla reilusti voilla voideltuihin pitkulaisiin leipävuokiin
laita heti 200-asteiseen uuniin noin tunniksi
annoksesta riittää kolmeen n. 25 cm pitkään vuokaan
Tällä palstalla Vihdin Martat jakaa marttavinkkejä.