Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihti mukana OPO-hankkeessa, jolla vahvistetaan oppilaanohjauksen jatkumoa etenkin peruskoulusta toiselle asteelle ja siitä eteenpäin

Hankkeen taustalla on voimaan tullut laki oppivelvollisuuden laajentumisesta 18-vuotiaisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä kuntien itsensä rahoittama oppilaanohjauksen kehittämishanke alkoi keväällä 2021 ja sen oli tarkoitus päättyä 2022 lopussa. Hankkeelle saatiin jatkoaikaa keväälle 2023. Vihti on OPO-hankkeessa mukana yhdessä yhdeksän muun Keski-Uudenmaan kunnan sekä Porvoon kanssa.

– Taustalla on elokuussa 2021 voimaan tullut laki oppivelvollisuuden laajentumisesta 18-vuotiaisiin sekä tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarkat tavoitteet, kertoo Otalammen koulun opinto-ohjaaja ja Vihdin OPO-hankkeen vetäjä Airi Sundvall-Huhtinen.

Vihdissä tavoitteiksi asetettiin ohjaukseen ja opetushenkilöstöön liittyviä asioita: tavoitteena on vahvistaa ohjauksen toteutumista, toimintatapoja, yhteistyötä, systemaattisuutta ja jatkumoa etenkin peruskoulusta toiselle asteelle ja siitä eteenpäin. 

– Tavoitteena on myös, että koko opetushenkilöstö tulee tietoiseksi ohjauksen kehittämisestä ja tavoitteista. Tavoitteena on niin ikään kaikkien oppilaita tukevien tahojen roolien avaaminen selkeäksi rakenteeksi, Sundvall-Huhtinen tarkentaa. 

OPO-hankkeen neljä keskeisintä kehittämiskohtaa Vihdin yläkouluissa ovat: tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus nimetyille 8–9-luokkalaisille, toisen asteen kansa tehtävän yhteistyön kehittäminen, Koko koulu ohjaa -asenteen vahvistaminen ja TETin- eli työelämään tutustumisen kehittäminen.

– Yhteistyössä ja kehittämisessä ovat mukana neljä yläkouluamme toimijoineen, toisen asteen oppilaitokset, yksi keskeisimpinä Luksia ja Vihdin lukio, Vihdin kunnan nuorisopalvelut, Vihdin alueen yritykset sekä yläkouluikäiset nuoret huoltajineen.

Sundvall-Huhtisen oma työnkuva on monipuolinen. Hän on Otalammen koulun oppilaanohjaaja, Vihdin etsivän nuorisotyön opinto-ohjaajana, OPO-hankkeen koordinaattori sekä oppivelvollisuuden kultavalvoja.

– Viimeksi mainittu tehtävä tarkoittaa Vihdissä asuvien alle 18-vuotiaiden ohjaamista peruskoulun jälkeisiin toisen asteen opintoihin, mikäli he ovat ilman opiskelupaikkaa.