Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kunnallisvero putoaa 7,86 prosenttiin – kuntalaisen verotaakka ei kevene

Vihdin kunnallisvero eli kunnan tuloveroprosentti putoaa ensi vuonna 7,86 prosenttiin. Vuodesta 2015 lähtien se on ollut 20,50 prosenttia.

Sote-uudistukseen liittyvän lainsäädännön mukaisesti vuoden 2023 tuloveroprosentiksi on määrättävä kunnan nykyinen tuloveroprosentti vähennettynä 12,64 prosenttiyksiköllä. Leikkaus tehdään samansuuruisesti kaikilta Suomen kunnilta.

Kuntavero alenee roimasti, mutta peruskuntalaisen veroasteen ei pitäisi muuttua, koska valtio verottaa nykyistä enemmän. Kunnan verotuloja siirtyy valtion kautta hyvinvointialueelle.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aloittaessa Vihdin kunnallisverot vähenevät 67,9 miljoonalla eurolla ja yhteisöverot 1,808 miljoonalla. Päälle päätteeksi valtionosuudet vähenevät 15,7 miljoonalla.

– Veropohjan leikkaukset näkyvät Vihdissä vuosina 2024–25, sanoo kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Eduskuntavaalien merkitystä Eerola korostaa. Vaalit käydään ensi huhtikuun alussa.

– Jos vaalien jälkeen tulee vahva oikeistohallitus, se voi tarkoittaa merkittäviä leikkaustoimia julkiseen talouteen. Niillä olisi vaikutusta Vihtiinkin. Iso kysymys meille on se, tuleeko Turun tunnin junan toteutuksesta päätöksiä hallitusohjelmaan vai ei.

Vuodesta 2023 lähtien kuntien kustannuksista suurin osa syntyy varhaiskasvatuksen sekä koulutuksen järjestämisestä.

Vuodelle 2024 valtio kaavailee TE-palvelujen (työvoima- ja elinkeinopalvelut) siirtoa kuntiin. Siirron vaikutuksia ei ole Vihdin kunnan talousarviossa vielä huomioitu, koska lainsäädäntötyö on kesken.