Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vanhassa vara parempi: Kati Helanto on asunut 1800-luvulla valmistuneessa talossa lähes 30 vuotta – "Voin itse määritellä asumiskuluni"

Vuonna 1848 rakennettu 400 neliöinen Ylöstalo Nummelan Lankilassa on omavarainen ja teknisesti huoltovapaa.

Kati Helanto on asunut vuonna 1848 valmistuneessa Ylöstalossa Nummelan Lankilassa liki 30 vuotta. 400 neliön suuruinen talo sijaitsee lähes kolmen hehtaarin suuruisessa pihapiirissä, jossa on useita piharakennuksia. Pihassa on muun muassa navettarakennus, jossa Helanto on pitänyt laadukasta tavaraa myyvää kirpputoria.

Kiinteistövälittäjänä omassa perheyrityksessä Asuntokauppa UpHouse LKV Oy:ssä työskentelevä Helanto kertoo olevansa vanhojen talojen ja hyvän rakentamistavan puolestapuhuja henkeen ja vereen.

Ylöstalon voimavara on yhteisöllinen asumismuoto. Taloa hoidetaan pääasiassa naisvoimin.

– Talossa asuvat lisäkseni tyttäreni ja poikani. Talossa on asunut kaikkiaan viisi nuorta, joille kaikille on riittänyt tilaa omalle olemiselle.

– Tilaa on myös ollut kaikille kavereille, ei vain valikoiduille kavereille. Lapset ja nuoret tarvitsevat tiloja, joissa olla ja viettää aikaa. Olen itse toiminut valvojana nuorten tapahtumissa, joita meillä on pidetty. Kyllä vihtiläiset nuoret tämän talon tietävät, Helanto naurahtaa.

Vanhan puutalon parhaita puolia on vapauden tunne.

Kati Helanto

– Päiväkotiaikoina lähellä olevan Lankilan päiväkodin ryhmät tekivät retkiä talolle. Retkillä muun muassa poimittiin omenoita ja tehtiin niistä yhdessä mehua. Kaikki lapset saivat mukaansa omenadiplomit.

Vanhan talon parhaita puolia ovat Helannon mukaan omavaraisuus ja huoltovapaus tekniikan osalta:

– Vanhan puutalon parhaita puolia on vapauden tunne. En ole riippuvainen kenestäkään. Voin itse määritellä asumiskuluni.

– Talo on teknisesti huoltovapaa emmekä ole riippuvaisia sähköstä. Talossa on yhdeksän pönttöuunia jokaisessa huoneessa. Puutavaraa tilaan sahalta. Pihalla olisi myös kaadettavia puita, joista saisimme polttopuita.

– Meillä on kaasuhella ja leivinuuni. Vettä saamme omasta kaivosta ja kynttilöitä olen rakastanut aina.

Vaikka vanha puutalo on teknisesti huoltovapaa, tarvitsevat puupinnat ja muut rakennusten osat säännöllistä huoltoa:

– Puutalon pinnat kaipaavat hoitamista, sillä puu on elävä materiaali. Pari vuotta sitten maalattiin navetan katto. Päätalo pitäisi maalata muutaman vuoden sisällä, Helanto valottaa.

– Myös puutarhan hoitaminen on iso asia näin suuressa pihapiirissä.

Kuusikymppinen Helanto toivoo elämän jatkuvan Ylöstalossa tulevaisuudessakin tavalla tai toisella:

– Olisi hyvä saada elämä jatkumaan talossa, joka kaipaa elämää. En halua, että talo autioituu. Unelma olisi, että saisin jälkipolven ympärilleni. Voisin hoitaa lapsenlapsia ja lapseni minua, kun vanhenen.

– Olen ajatellut, että navetta voisi hyvin toimia käsityöläispajana. Navetan ylisillä on juhlatila, jota vuokraan juhlatilaisuuksiin. Viljamakasiinissa oli toistakymmentä vuotta vuokralainen ja pehtoorin tuvassa on 10 vuotta toiminut musiikkistudio.