Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiläisten leikatut hiukset jatkojalostetaan luonnonkuitumatoiksi – Matot valmistetaan huovuttamalla Lahden verstaalla

Nummelalaisia kampaamoja on mukana Hiukka hyvä -projektissa hiuskeijuina. Hiuksista tehdään mattoja öljynimeytykseen ja kasvualustoiksi.

Hiustenleikkuulla voi auttaa vesistöjen puhdistuksessa. Nummelassa toimivan ekokampaamo Vihreän Sydämen yrittäjä Tarja Rantakangas on paikallinen toimijana Hiukka hyvä -projektissa, jossa valmistetaan hius - ja karvakuiduista luonnonkuitumattoja. Niiden avulla voidaan imeyttää öljyä ympäristöstä. Luonnonkuitumatot sopivat myös kasvualustoiksi maanparannuksessa.

Alueelliset toimipisteet aloittivat toimintansa vuoden 2022 alussa. Rantakankaan kampaamossa toimii keräyspiste, jonne projektissa mukana olevat nummelalaiset kampaamot toimittavat kerätyt hiukset:

– Jokaisella kampaamolla on oma keräyksensä leikatuille hiuksille. He toimittavat hiukset minulle ja minä lähetän hiukset edelleen yhteislähetyksenä ekologisesti Nummelasta Lahteen, jossa projektin verstas sijaitsee. Posti on tullut mukavasti vastaan ja olemme saaneet postimerkkejä lähetyksiä varten, Rantakangas kertoo.

Rantakangas kävi Lahden verstaalla koulutuspäivässä ennen paikalliseksi toimijaksi ryhtymistä:

Lähetän kerätyt hiukset yhteislähetyksenä ekologisesti Nummelasta Lahteen.

Ekokampaaja Tarja Rantakangas

– Saimme tutustua hiusten ja eläinten karvojen lajitteluun ja huovutuskoneen käyttöön. Valmistimme luonnonkuitumaton. Omassa matossani toisella puolella on hiuksia ja toisella puolella eläintenkarvoja. Huovutin myös kasvualustan kasville ja tein koruja.

Nummelasta projektissa on mukana tällä hetkellä Vihreän Sydämen lisäksi kahdeksan kampaamoa. Hiukka hyvä -projektiin hiuksia lähettävät Sari´s Place, Matti Valli, Päämaja, Valoa Hair, Salon Hair & Harmony, Hiusateljè Monica Heiskari, Hiusstudio Lumoisa ja Salon Chaton.

– Jos kampaamo kiinnosuu hankkeesta, niin minulta saa hiustenkeruuta varten pussin sekä tarran, joka kertoo, että kampaamo kerää leikatut hiukset talteen hyvään tarkoitukseen, Rantakangas jatkaa.

Hiukka hyvä -projektin äiti on helsinkiläinen yrittäjä, taiteilija ja hiusmuotoilija Miila Hyökki. Hän on halunnut edistää planeetan hyvinvointia lapsesta saakka ja suoritettuaan ekokampaajan erikoistutkinnon hän halusi muuttaa kampaamoalaa kestävämpään suuntaan.

Hyökki oli kuullut hiuksista huovutettavien mattojen kyvystä imeä öljyä ympäristöstä ja halusi perehtyä aiheeseen syvällisemmin.

Yhteistyö amerikkalaisen Matter of trust -järjestön Clean Waven -ohjelman kanssa johti siihen, että järjestö toimitti Hyökille hiuskuitumattojen huovutuskoneen, joka on ensimmäinen koko Pohjoismaissa.

Huovutustoiminta käynnistettiin yhteistyökumppaneiden kanssa Lahdessa. Hiukka hyvä sai rahoitusta osana Green Lahti kokonaisuutta. Toiminta käynnistyi helmikuussa 2021. Kampaamot ja trimmaamot kannustettiin mukaan ”hiuskeijuiksi” ja ”karvakummeiksi”.