Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

In memoriam | Markku Nio oli urheilumies henkeen ja vereen – ja aina positiivinen

Markku Nio menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen Nummelan terveysaseman vuodeosastolla 21.9. 2022. Markku oli syntynyt Savitaipaleella 16.4. 1949.

Markku Nioon tutustuin 1986, kun Nummelaan valmistui ammattikoulu, jossa Vihdin Pallon naisjoukkue aloitti talviharjoittelunsa. Markku oli koulun vahtimestari. Aina kun harjoitukset alkoivat, oli urheilusali valmiina. Tai jos oli palaverien paikka, niin tilat löytyivät jostain luokkahuoneesta varmuudella.

Markku oli urheilumies henkeen ja vereen, pesäpallon lisäksi myös lentopallo oli lähellä hänen sydäntään. Hänen oma lajinsa oli sulkapallo, jota hän harjoitteli lähes päivittäin vuosikymmenien ajan. Myös lajin valmennuksessa hän oli mukana omien kilpapelien lisäksi.

Markun jäätyä eläkkeelle hän liittyi Kunnon miesten ryhmään ja jatkoi siinä sulkapallon peluuta. Alkoivat viikoittaiset sauvakävelylenkit. Jäi aikaa myös golfille, jota hän alkoi harrastaa ja siitä tulikin hänen suuri intohimonsa. Kesällä tulivat tutuiksi molemmat Vihdin kentät. Myös ulkomailla Markku kävi pelaamassa, kun etelässä lomailivat.

Kauan hän ei saanut viettää terveitä eläkepäiviä, vaan kaulassa alkoi kasvaa kyhmy, joka osoittautui syöväksi. Alkoi Meilahdessa ravaaminen viikoittain, joskus useammankin kerran viikossa. Sädehoidot olivat rankkoja hyväkuntoisellekin miehelle. Ja kun Markku ajatteli siitä selvinneensä, iski toinen syöpä, verisyöpä. Taas alkoi sama rumba Hesassa käynteineen. Sen jälkeen tuli vielä kolmaskin syöpä, joka lannisti urheasti taistelleen urheilumiehen.

Koko sairauden ajan meillä oli korttirinki, jossa olivat Pave, Eki ja minä. Vuorotellen kerran kuussa vierailimme toistemme luona pelaamassa Texas Holdemia, pelimerkeillä tosin vain. Korona-aikana ei pelattu yhtään. Joskus kun Markulla sattui olemaan pelissä huono tuuri ja pelimerkit olivat siirtyneet jollekin toiselle, hän sanoi että "täytyykin lähteä kotiin ja sanoa vaimolle, että alkaa pakkaamisen kun tuli hävittyä asunto korttipelissä".

Vaimo Sirkka, tytöt Marjukka ja Annukka sekä lapsenlapset Lenni ja Oliver olivat Markulle maailman tärkeimmät asiat, joista paljon juteltiin urheilun lisäksi. Kun Sirkka oli lapsenvahtina Ylöjärvellä, saunottiin Markun luona ja joskus otettiin saunaolutkin illan kuluessa.

Alkuvuonna juteltiin Markun kanssa, että nyt alkaa olla aika vähissä elämisen suhteen. Oli aloitettu uusi lääkitys ja jos se tehoaa, hän näkee vielä juhannuksen – jos ei tehoa, niin lumen sulaminenkin jää näkemättä. Lääke tehosi niin hyvin, että kesällä hän vielä muutaman kerran pääsi pelaamaan rakastamaansa golfia Marjukan kanssa. Myös Hyvinkäällä käytiin katsomassa pesistä, kun Sotkamo siellä vieraili.

Vahvankin miehen voimat alkoivat vähetä, ja Markku joutui ensin Lohjan sairaalaan, josta tuli siirto Nummelan terveysaseman vuodeosastolle. Kävin hänelle juttelemassa sen minkä hän jaksoi olla valveilla. Sitten keskiviikkona 21.9. tuli tunne, että täytyy käydä vielä häntä katsomassa ennen reissuun lähtöä. Vaikka hän oli jo tajuton, sain sanoa kuinka meillä on ollut ihana ystävyys ja kuinka jään kaipaamaan hänen positiivista suhtautumistaan yhdessäoloomme. Annukan tapasin siellä ensi kertaa kerran kun hän oli paikalla isäänsä katsomassa. Myös Sirkka oli siellä silloinkin paikalla, ja hänen poskeaan vasten sinä iltana Markku ystäväni henkäisi viimeisen kerran.

Kirjoittaja on Markku Nion ystävä.