Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyhjänä seisovan Haimoon vanhan koulun kohtalo puhuttaa kyläläisiä: "Vihdin kunnassa on menossa merkittäviä kiinteistökauppoja, mutta ei unohdeta meitä kylienkään asukkaita!"

Vihdin kunnan tavoitteena on edelleen saada rakennukset myytyä – aikaisemmat myyntipäätökset ovat rauenneet kahteen kertaan.

Haimoon vanhan koulun kolme erillistä rakennusta ovat seisoneet tyhjillään vuodesta 2014, jolloin Haimoon uusi koulu valmistui.

Kyläläiset ovat huolissaan ilkivallasta, jota vanhan koulun rakennuksille on tehty. Otteet ovat kerta kerralta koventuneet ja yön pimeinä tunteina on muun muassa rikottu ikkunoita, kuljeteltu irtaimistoa metsään ja sytytetty kytemään jäänyt nuotio, jonka paikalle saapunut henkilö onneksi huomasi ajoissa.

– Mikä tahansa ilkivalta on aina harmillista. Olisi hienoa, jos energia kohdistuisi positiiviseen toimintaan, Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen harmittelee.

Vanhin koulurakennuksista on valmistunut vuonna 1904. Keittolarakennus on valmistunut 30-luvulla. Viimeisimpänä valmistui tilaelementtirakennus 90-luvun lopulla.

Pihapiirin tilaelementtirakennus on osoittautunut Vihdin kunnan myyntiaikeissa murheenkryyniksi. Rakennuksista on tehty myyntipäätös kahteen kertaan, mutta molemmilla kerroilla myyntipäätökset raukesivat.

Tavoitteena on edelleen saada kohde myytyä.

Tekninen johtaja Matti Kokkinen

– Isoimpana syynä kauppojen peruuntumiselle lienee kiinteistöllä oleva vanha tilaelementtirakennus, jolle ostajat eivät ole löytäneet käyttöä, Kokkinen kertoo.

Vihdin kunnan tavoitteena on edelleen saada kohde myytyä. Haimoon vanha koulu ja sen pihapiirissä sijaitseva entinen koulun keittolarakennus kuuluvat C-salkkuun eli realisoitaviin rakennuksiin.

– Ennen kohteen uudelleen myyntiin asettamista tulee ratkaista ongelmat, jotka liittyvät vanhaan tilaelementtirakennukseen kiinteistöllä, Kokkinen jatkaa.

Kohde on ollut kaksi kertaa myytävänä huutokaupat.com -palvelussa ja on kerännyt kiinnostusta.

– Molemmilla kerroilla kunnanhallitus päätti myydä kohteen korkeimman tarjouksen tehneelle. Kummastakaan näistä ei tehty kauppoja myyntipäätöksen voimassaoloaikana ostajien vetäydyttyä. Tämän johdosta tehdyt myyntipäätökset raukesivat, Kokkinen valottaa.

Tarja Ojanne on katsellut Haimoon kylän elämää pian 70 vuotta ja kerännyt kylää koskevaa materiaalia aina 80-luvulta alkaen. Haimoon koulua on perheessä käyty neljässä sukupolvessa. Hän on ollut aktiivinen Haimoon vanhan koulun rakennuksiin liittyvissä asioissa.

Ojanne esitti, että Haimoon kyläyhdistys olisi ostanut vanhan koulun kyläläisten käyttöön. Äänestyksen jälkeen kyläyhdistys torppasi esityksen. Monissa kylissä Vihdissä kylän vanha koulu toimii tänä päivänä kyläyhdistyksen ylläpitämänä kylän keskuksena. Näin on muun muassa Selissä ja Herrakunnalla. En tiedä, onko kaikkia perillisiä löydetty vai ei, mutta maksun aikakin on vasta jos kaupat tehdään muun kuin yleishyödyllisen ostajan kanssa.

Ojanne toivoo ettei Vihdin kunta unohda kylin asukkaita:

– Vihdin kunnassa on menossa merkittäviä kiinteistökauppoja, mutta ei unohdeta meitä kylienkään asukkaita! Haimoossa on lähemmäs tuhat asukasta. Meillä on uusi kyläkoulu, mutta vanhakin koulu on säilyttämisen arvoinen, keskeinen osa Haimoon kylämaisemaa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Haimoon vanhaan kouluun liittyen on asiakirja niiltä ajoilta, jolloin koulu on rakennettu.

– Ehdoissa määritellään, että jos rakennukset menevät muuhun kuin yleishyödylliseen käyttöön niin pohjamaan arvo tulee palauttaa perillisille, Ojanne jatkaa.