Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin vuoden 2022 yrittäjä Lautex: "Nummela sopii yrittäjyyteen erinomaisesti"

Vihdin Yrittäjien valitsema vuoden yrittäjä julkistettiin Y-juhlassa Nummelassa lauantaina.

Vihdin vuoden 2022 yrittäjäksi valittu Oy Lautex Ab on vanhimpia Vihdissä toimivia teollisuusyrityksiä – toiminut Nummelan Ojakkalantiellä vuodesta 1964. Kaikki toiminnot Lautex siirsi Nummelaan vuonna 1979. Ja perässä tuli myös Teknoma Oy, joka osti Lautexin vuonna 2016.

– Nummela sopii yrittäjyyteen erinomaisesti, sanoo Lautexin ja Teknoman omistaja-yrittäjä, Lautexin toimitusjohtaja Arvid Segercrantz.

– Ensitutustumisen jälkeen oli hyvin helppo tehdä päätös siirtää koko emoyhtiö, Teknoma, tänne Nummelaan. Sijaintimme ansiosta suomalaiset asiakkaamme ovat hyvien yhteyksien päässä.

Työllistäjänä Lautex – vuoteen 1987 asti Varmuusrakenne Oy – on ollut merkittävä yritys Vihdissä vuosikymmenten ajan.

Henkilöstöä on nyt 51, ennen koronaa muutama enemmän. Työsuhteet ovat pitkiä, ja tyypillistä on ollut, että samasta perheestä voi olla firmassa useampikin työntekijä.

Emoyhtiö Teknoman muutto Nummelaan toi paitsi työpaikkoja, myös uusia vihtiläisiä:

– Nummela on tarjonnut meille kaikille positiivisia asioita. On useita, jotka ovat ihastuneet Nummelaan ja löytäneet täältä uuden kodin itselleen ja perheilleen, kertoo Segercrantz.

Hän itse harrastaa lentämistä. Hyvällä säällä valoisaan aikaan on helppoa työpäivän jälkeen suunnata Nummelan lentokentälle ja sieltä yläilmoihin BF-Lennon koneilla.

Lautex on erikoistunut metallisiin alakattoihin – sekä suunnitteluun että valmistukseen. Oma tuotekehitys on tärkeällä sijalla.

Laivanrakennusteollisuus, erityisesti risteilylaivat, on ollut Lautexin päämarkkina pitkään. Ensimmäisen alakattotoimituksen risteilijään Lautex teki vuonna 1970 Song of Norway -alukseen.

Suhdannevaihtelut ovat heilutelleet alaa ja Lautexia koko ajan, mutta koronapandemia pysähdytti risteilyt ja risteilylaivojen rakentamisen. Lautex joutui sopeuttamaan toimintaansa. Lomautuksia on edelleen, mutta tilanne näyttää piristyvän talven yli mentäessä.

Yrittäjyyden merkitys koko yhteiskunnalle enemmän esille!

Arvid Segercrantz, Lautex

– Nyt töitä tehdään nippa nappa yhdessä vuorossa. Tavoitteena on, että henkilöstö on töissä täysiaikaisesti ja voi luottaa toimeentulon jatkuvuuteen.

Huomasimme miten haavoittuvia olemme, kun pääasiallinen tukijalkamme on laivanrakennusteollisuus, toteaa Segercrantz.

– Viime talvena aloitimme panostukset myynnin lisäämiseksi kotimaan talonrakennusteollisuuteen. Se tulee olemaan useamman vuoden työ. Talonrakennusprojektit alkavat keskusteluilla arkkitehtien kanssa suunnitteluvaiheessa. Sen jälkeen kestää useampi vuosi ennen kuin varsinainen alakatto toimitetaan ja asennetaan.

– Kilpailua on, myös eri alakattomateriaalien välillä, mutta talonrakennuksen markkinan koko on isompi kuin risteilylaivojen.

Ajan myötä Lautex haluaa tukevoittaa myös kolmatta tukijalkaansa: se pyrkii saamaan lisää alihankintatilauksia suomalaisilta teollisuusyrityksiltä.

Laivanrakennus on kuitenkin Lautexin päämarkkina nyt ja lähivuosina. Kilpailu on kiristynyt.

– Asemamme on haastava. Kanssamme kaupoista kilpailee lähinnä eurooppalaisia toimijoita, joilla on ollut kova hinku tulla tänne Suomenkin markkinoille myymään omia tuotteitaan.

Energia- ja raaka-ainekustannukset ovat nousseet Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

– Energian suhteen olemme epäedullisemmassa asemassa kuin eteläeurooppalaiset kilpailijamme. Kylmät talvikuukaudet ovat kalliita. On satsattava tehokkuuteen ja hintakilpailukykyyn.

Lautex on tehnyt investointeja, jotta se voi käyttää kiinteistössään ja prosesseissaan sähköä, öljyä tai maakaasua sen mukaan, mikä kulloinkin on edullisinta.

– Energian kulutuksen vähentämiseksi pitäisi tehdä isompia investointeja.

Kauniaisissa asuva kauppatieteiden maisteri Arvid Segercrantz, 50, ryhtyi yrittäjäksi 33-vuotiaana: hän osti Teknoma Oy:n Palotien perheeltä vuonna 2005.

Teknoman varastointi ja logistiikka on ulkoistettu Kehä III:n varrelle Espooseen. Nummelassa on pääosa henkilöstöstä ja pieni käsivarasto.

Lautexin Segercrantz osti ruotsalaiselta Bernerin perheeltä vuonna 2016. Hän ryhtyi myös Lautexin toimitusjohtajaksi.

– Lautexin tilanne oli tasoittunut hyvälle kasvu-uralle, ja vuonna 2018 oli luontevaa valita toimitusjohtajaksi laatupäällikkönä siihen asti toiminut Jukka Vappula. Hän hoiti pestiä tämän vuoden syyskuun loppuun asti, jolloin palasin toimitusjohtajaksi. Koronavuosien jälkeen haluan olla taas itse vaikuttamassa läheisesti siihen, että voimme palvella asiakkaitamme tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, sanoo Segercrantz.

Teknoma-konserniiin kuuluvat emoyhtiö Teknoma, jonka toimitusjohtaja on Arto Hellman, Lautex ja kiinteistöyhtiö Oy Ojakkalantie Ab.

Kiinteistöyhtiöllä on yhteensä noin 10 0000 neliötä eri tiloja Ojakkalantien 6,5 hehtaarin tontilla.

Vuoden yrittäjän palkintoa Arvid Segercrantz oli vastaanottamassa vaimonsa kanssa Vihdin Yrittäjien Y-juhlassa Airhotelissa lauantaina.

– Vuoden yrittäjä -titteli on hieno huomionosoitus työstä, jota me tällä alueella teemme.

– Toivon, että yrittäjyyden merkitys koko yhteiskunnalle saataisiin enemmän esille. Siksi tällainen julkisuus on tärkeää ja hyvää.

Lue lisää: 70 vuotta omaa tuotekehitystä – Lautex on vanhimpia Vihdissä toimivia teollisuusyrityksiä

Lue lisää: Puhemies Matti Vanhanen vieraili vihtiläisissä teollisuusyrityksissä – Kiitteli kuntaa ymmärryksestä teollisuuden perään

Katso video: Puhemies Matti Vanhanen kommentoi vihtiläisiä yrityksiä