Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin kunnanhallitus teki muutoksia budjettiesitykseen yksimielisesti – ainoa äänestys kiintiöpakolaisista

Kunnanhallitus sai valmiiksi oman esityksensä Vihdin kunnan budjetista 2023 ja kahden seuraavan vuoden taloussuunnitelmasta. Kunnanhallitus teki kunnanjohtaja Erkki Eerolan budjettiesitykseen yksimielisesti muutoksia, jotka parantavat kunnan ensi vuoden tulosta nettotasolla 110 000 euroa.

Kunnanvaltuusto tekee lopullisen päätöksen kunnan talousarviosta kokouksessaan 7. marraskuuta

Kunnan henkilöstön veto- ja pitovoimaohjelman toteuttamiseen kunnanhallitus varaa 250 000 euroa, ja toteutuksesta hallitus evästää kysymään henkilöstön mielipidettä tarkemmin. Tätä esitti Mikko Lasanen (kesk.) Markku Pietilän (kok.) ja Anu Rajajärven (sd.) kannattamana. Kunnanjohtajan budjettiesityksessä ohjelman määräraha oli 313 000 euroa.

Vakansseja kunnanhallitus lisäsi ja karsi, samoin Lasasen esityksestä Pietilän ja Rajajärven kannatuksella. Kunnanhallitus esittää, että ruotsinkielisellä Nummelan skolalla olisi sittenkin oma luottamustoiminen rehtori. Elinvoimapalveluihin hallitus lisäsi määräaikaisen skannaaja-toimistosihteerin.

Konsernipalveluiden uusista vakansseista hallitus poisti hallintosuunnittelijan ja elinvoimapalveluiden uusista vakansseista maankäyttöasiantuntijan.

Uusi hyvinvointikoordinaattorin tehtävä pitää hallituksen mielestä olla vuoden mittainen määräaikainen, ei vakinainen.

Vakinaistettavan osa-aikaisen ilmastokoordinaattorin osalta hallitus edellyttää, että työtehtävässä painotetaan energiasäästöjen merkitystä ja näin leikataan kunnan päästöjä ja kuluja.

Yksityistieavustuksiin hallitus esittää korotuksia: vuotuiseen kunnossapitoavustukseen 30 000 euroa ja korjausavustukseen 20 000 euroa. Hallitus evästää elinvoimalautakuntaa painottamaan jatkossa läpiajoteiden osuutta vuotuisen kunnossapitoavustuksen jaossa. Tätä esitti Lasanen Pietilän kannattamana.

Konsulttipalkkioon varatun 25 000 euron määrärahan hallitus poisti. Tuija Sundbergin (kok.) esityksestä Lasasen kannattamana samainen luonnon monimuotoisuuskartoitus tehdään kunnan omana työnä, oppilastyönä tai lopputyönä kuntalaisia, kunnan henkilöstöä ja luottamushenkilöitä osallistaen.

Hallitus äänesti yhden kerran budjettia käsitellessään. Veli-Matti Laitinen (ps.) esitti Tiina Haapalan (ryhmä Haapala) kannattamana budjettikirjaan tekstilisäystä, jonka mukaan Vihti ei enää ottaisi vastaan kiintiöpakolaisia: ”Lähivuosien tulevista taloudellista haasteista johtuen Vihdin kunnan ja Uudenmaan Ely-keskuksen välinen sopimus pakolaisten vastaanottamisesta lakkautetaan vuonna 2023.” Esitys kaatui äänestyksessä luvuin 7–2.

Vihdin kunnan budjetti näyttää olevan noin 9,5 miljoonaa euroa ylijjmäinen ensi vuonna. Selittävänä tekijänä on se, että kuluvan vuoden verotulojen häntiä tilittyy ensi vuodelle. Taloussuunnitelmavuodet 2024–25 ovat tällä tietoa niukasti ylijäämäisiä, mutta niihin kohdistuu pahoja riskejä.

Toimintakulut ensi vuonna ovat 85,3 miljoonaa euroa. Vähennystä kuluvaan vuoteen on 52,5 prosenttia ja selityksenä se, että sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle.