Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonelämpötilaa lasketaan, uimahallin toinen sauna pois käytöstä – Vihdin kunnanhallitus teki päätöksiä energiansäästötoimista

Vihdin kunta tiedottaa, että kunta osallistuu Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan ja tehostaa energiankäyttöä omissa rakennuksissa ja toiminnoissa. Vihdin kunnanhallitus teki 24.10. kokouksessaan päätöksiä kunnan energiansäästötoimenpiteistä.

Kunnan rakennuksissa tullaan laskemaan huonelämpötilaa. Kunnan toimitilojen käyttäjille, kuten koulujen rehtoreille ja päiväkotien johtajille, tehtiin syyskuussa kysely energiansäästön mahdollisuuksista. Noin 60 prosenttia kyselyyn vastanneista toimitilojen käyttäjistä oli sitä mieltä, että huonelämpötilaa voidaan laskea asteella. Tätä suurempi lämpötilan lasku ei saanut kannatusta. Tilojen sisälämpötila pyritään Vihdissä laskemaan asumisterveysasetuksen mukaisen alarajan mukaisesti 20 asteeseen. Toimeenpanossa otetaan huomioon kunkin työyksikön erityispiirteet.

Samalla edistetään pidemmän aikavälin energiahankkeita, joissa kunnan kiinteistöissä siirrytään öljylämmityksestä uusiutuviin energiamuotoihin, kuten maalämpöön ja lämpöpumppuihin. Myös uusia aurinkopaneelijärjestelmiä suunnitellaan kunnan kiinteistöihin.

Ulkovalaistuksen energiatehokkuutta aiotaan parantaa.

Kunnan sähköenergian kulutuksesta noin viidesosa kuluu ulkovalaistukseen, joten valaistuksen energiatehokkuutta parantamalla saavutetaan merkittäviä säästöjä.

Katuvalaistuksessa siirrytään energiatehokkaisiin LED-valaisimiin, jotka kuluttavat sähköä huomattavasti vähemmän kuin perinteiset katulamput. Vuoden loppuun mennessä Vihdin katujen elohopeahöyrylamput on vaihdettu ledeihin. Näiden jälkeen työlistalla ovat suurpainenatriumlamput, jotka vaihdetaan niin ikään ledeiksi.

Ensivaiheessa katuvalojen toiminta-aikoja ei muuteta, jotta katualueiden turvallisuus ei heikkenisi. Uusittaessa valaistuskohteita hyödynnetään automaatiota, joka säätää valaistusta luonnonvalon määrän mukaisesti. Kevyen liikenteen väylien valaistuksessa on mahdollista tulla hyödyntämään älykästä ohjausta, eli valot syttyvät silloin kun reitillä on liikkujia.

Myös uimahallissa tullaan säästämään energiaa. Nummelan uimahallissa kummankin pukuhuoneen pesuosastolla on kaksi saunaa, joista toinen on poissa käytöstä eli kummassakin pesuosastossa käytetään vain yhtä saunaa.

Vihdin kunta kannustaa kaikkia vihtiläisiä pohtimaan omaa energiankulutustaan ja säästämään sieltä mistä pystyy.

Kunta suosittelee myös kotitalouksia varautumaan myös sähkökatkoja varten.

Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Ohjeita varautumiseen niin sähkökatkoja, kuin muita häiriötilanteita varten löytyy mm. Pelastustoimen sekä Suomen pelastusalan keskusjärjestön sivulta.