Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valinnanvapaus ei ainakaan heti helpotu hyvinvointialueilla

Isona kompastuskivenä erilaiset asiakas- ja potilastietojärjestelmät, jotka eivät keskustele keskenään.

Voiko vihtiläinen hakea ensi vuonna vaikkapa hammaslääkäripalvelunsa Lohjalta, fysioterapian Kirkkonummelta ja neuvolapalvelut Nummelasta – ilman erillistä kirjallista ilmoitusta? Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta siirtyy tammikuussa kunnilta hyvinvointialueille. Silloin sote-palvelujen järjestäjä on Lohjalla, Kirkkonummella ja Vihdissä sama: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

– Terveydenhuollon valinnanvapauteen ei ole tulossa muutoksia vuodenvaihteen jälkeen, sanoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujohtaja Tuula Suominen. Suominen hoitaa myös osa-aikaisesti Lohjan sosiaali- ja terveysjohtajan tehtävää.

Jo nyt voimassa olevan lain mukaan potilaalla on oikeus valita perusterveydenhuollon yksikkö, josta saa lääkäri- ja hoitajapalvelut tai vaikkapa hammashoidon. Jos kunta tarjoaa palvelusetelivaihtoehtoja yksityiselle palveluntuottajalle, hoitopaikan voi valita myös yksityisistä palveluntuottajista.

Tällä hetkellä vaihdosta on ilmoitettava kirjallisesti nykyiselle ja tulevalle terveysasemalle eikä sitä voi tehdä useammin kuin kerran vuodessa. Laki ei myöskään suo oikeutta erotella, miltä terveysasemalta käyttää lääkäripalveluja ja miltä esimerkiksi terapiapalveluita.

– Varmasti lomakkeita yhtenäistetään jollain aikavälillä, mutta periaate jatkuu vuodenvaihteen jälkeen samana. Minulta on usein kysytty, voisinko valita yhden terveydenhuollon palvelun muualta ja pitää muut palvelut Lohjalla, mutta lähtökohtaisesti se ei onnistu jatkossakaan, Tuula Suominen sanoo.

Iso kompastuskivi liikkuvuudelle ovat hyvinvointialueella käytössä olevat asiakas- ja potilastietojärjestelmät, joita on erilaisia ja jotka eivät keskustele keskenään.

– Kun ne aikanaan yhtenäistyvät, se tuo mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia. Kehityskaari on kuitenkin pitkä ja vielä tällä hetkellä joudumme pohtimaan aika paljon ratkaisuja suhteessa järjestelmiin.

Tuula Suominen muistuttaa, että ikääntyneet voivat tälläkin hetkellä valita esimerkiksi hoivakotipaikkansa myös muualta kuin kotikunnastaan.

Kotikuntalaki muuttui 2011 vuoden alussa niin, että esimerkiksi asumispalveluissa asuvat voivat valita vapaammin kotikuntansa. Valintaoikeuden edellytyksenä on se, että asumisen arvioidaan kestävän vähintään vuoden tai se on jo kestänyt yli vuoden. Jos vaikkapa Karkkilassa asuva haluaisi muuttaa Lohjan kaupungin hoivakotiin, hän voisi hakeutua sinne kotikuntalain perusteella.

– Meillä on myös yksityisiä hoivakoteja, joiden osalta asiakas voi itse esittää toiveen haluamastaan paikasta, Suominen selvittää.

Asiakkaalta perittävä maksu on sama riippumatta siitä, onko kyseessä yksityinen vai julkinen palveluntarjoaja, jos palvelutarpeen arvioinnissa perusteet hoivakotipaikalle täyttyvät.

– Vuosien varrella on joskus kysytty kotihoidon palveluja toisesta kunnasta, mutta terveydenhuoltolain mukainen valinnanvapaus ei koske kotiin annettavia palveluja. Ainoastaan lähipalveluja. Mutta kun kuntarajat tietyllä tavalla hyvinvointialueella poistuvat, on varmasti järkevää tarkastella sitä, minkä alueen kotihoito tuottaa kunkin asiakkaan palvelut. Pääosin ne ovat varmasti samat kuin tällä hetkellä, mutta varmasti joitain yksittäisiä tapauksia on, joiden kohdalla mietitään esimerkiksi sitä, mistä on lyhin matka, Tuula Suominen selvittää.

Erikoissairaanhoidon palveluissa potilas voi valita hoitopaikan yhdessä lähetteen tekevän lääkärin kanssa.