Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pyhäinpäivällä on Vihdissä hyvin vankka asema – kolmelle hautausmaalle tuodaan tuhansia kynttilöitä

Vihdin reserviläiset havuttavat Kirkonmäellä sijaitsevat 226 sankarivainajan hautaa. Myös yksityisissä haudoissa lepää sankarivainajia.

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä, joka aiemmin oli pyhäinmiestenpäivä, on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 5.11.

Vihdin hautausmaalle Irjalaan ja Vihdin kirkon yhteydessä sijaitsevalle Kirkonmäelle sekä Vihtijärven hautausmaalle viedään pyhäinpäivänä tuhansia kynttilöitä edesmenneiden läheisten haudoille.

Moni käy sytyttämässä kynttilän illan hämärtyessä, jolloin kynttilämeri on kauneimmillaan.

Vihdin seurakunnan seurakuntapuutarhuri Janne Nummela kertoo, että pyhäinpäivällä on Vihdissä ollut aina vankka asema.

– Hautakynttilöiden tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta tuhansia niitä on. Sanoisin, että pyhäinpäivän suosio on noussut viime vuosina.

Pyhäinpäivän suosio on noussut viime vuosina.

Seurakuntapuutarhuri Janne Nummela

Ruuhka Vihdin hautausmailla alkaa jo alkuiltapäivästä.

– Pyhäinpäivä ja oikeastaan koko pyhäinpäivää edeltävä viikko on aktiivista aikaa, jolloin ihmiset käyvät haudoilla. Yksi ihminen sytyttää yleensä useamman kynttilän.

– Vihdin seurakunnan kynttiläpalvelun kautta sytytetään haudoille viitisenkymmentä kynttilää, Nummela jatkaa.

Pyhäinpäivään liittyvä traditio Vihdissä on sankarivainajien hautojen havuttaminen:

– Vihdin reserviläiset havuttavat Kirkonmäelle sijaitsevat 226 sankarivainajan hautaa. Lisäksi Vihdin hautausmaalla ja Kirkonmäen hautausmaalla on yksityisiin hautoihin haudattuina sankarivainajia, Nummela valottaa.

Vihdin hautausmaalla Irjalassa järjestetään pyhäinpäivänä ohjelmaa hautausmaalla vieraileville lapsiperheille.

Kello 16–18 Irjalassa on luvassa omatoimisesti perheittäin kierrettävä rastirata, laulua, kuumaa mehua ja valoja. Pyhäinpäivän arvokkuutta ja perinteitä unohtamatta. Paikalla on seurakunnan työntekijöitä kohtaamassa hautausmaalla kävijöitä ja opastamassa rastiradalle.

Tapahtuma on suunnattu erityisesti hautausmaalla vieraileville lapsiperheille, mutta seurakunnan työntekijät kohtaavat ilolla kaikki paikalle tulevat.

– Viime vuonna olimme hautausmaalla ensimmäistä kertaa saman mallin mukaisesti ja saimme tapahtumasta paljon kiitosta, kertoo johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Lotta Saine.

– Selkeästi läsnäolollamme oli merkitystä paikalla oleville ihmisille.

– Valmisteluiden aikana tapasimme paljon ihmisiä, joilla oli tarvetta juttelulle. Rastirata oli paikalla olevien perheiden mielestä kiva ja kuuma mehu koleassa illassa maistuu.