Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Energiaremontit pitää vaan aloittaa – ja ottaa oppia muilta taloyhtiöiltä", sanoo nummelalainen Tapani Pohjonen

Eläkkeellä oleva Pohjonen on harrastuksekseen "taloyhtiöammattilainen". Palkkiot hän lahjoittaa ViaDialle.

Hirvittääkö taloyhtiön energialaskun kasvu? Ollaanko jo auttamattomasti myöhässä, jos energiaremontit ovat jääneet tekemättä?

– Pitää vaan aloittaa! Kannattaa myös mennä katsomaan ja tutustumaan remontteihin, joita on tehty, kannustaa nummelalainen Tapani Pohjonen taloyhtiöitä.

Yritysjohtajan hommista eläkkeelle jäätyään Pohjonen on harrastuksekseen "taloyhtiöammattilainen". Hän on vajaan kymmenen taloyhtiön hallituksessa Nummelassa ja Vihdin kirkonkylässä.

– Olen mennyt, kun on pyydetty. Vuosien varrella minulle on tullut kokonaisnäkemystä ja hyviä yhteistyökumppaneita.

– Tämä on tosiaan puhdas harrastus: palkkiot lahjoitan ViaDialle, koska veroja olen maksanut tähän mennessä jo ihan tarpeeksi, sanoo Pohjonen, 67.

Taloyhtiöasiantuntemus alkoi Pohjosella kasvaa omasta taloyhtiöstä, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on. Pohjonen on asunut noin 14 vuotta Nummelan Lohjantiellä As. Oy Eiperassa, 25 asunnon rivitaloyhtiössä.

Älkää purkako toimivia öljy- ja kaasujärjestelmiä!

Lämmitysmuoto oli aiemmin öljy. Kustannusten pienentämiseksi ryhdyttiin pohtimaan muita vaihtoehtoja jo yli kymmenen vuotta sitten.

– Päädyimme vesi-ilmalämpöpumppuihin. Se vaati noin 100 000 euron investoinnin, joka todella kannatti. Öljylämmityskulut olivat noin 33 000 euroa vuodessa, ja vesi-ilmalämpöpumpuilla kustannukset laskivat 12 000–13 000 euroon vuodessa.

Öljykattilat jäivät varalle As. Oy Eiperan pannuhuoneeseen.

– Se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Voimme lämmittää öljyllä, jos sähkö on kovin kallista, tai kovilla pakkasilla.

Pohjonen varoittaa taloyhtiöitä:

– Älkää ihmeessä purkako vanhoja öljy- tai kaasulämmitysjärjestelmiä, jos ne toimivat! Pitäkää ne varalla, sillä maailmantilanne on entistä epävarmempi.

– Moni taloyhtiö menee siihen retkuun, että sen enempää miettimättä valitsee isomman avustusprosentin: Aran (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) avustus on 40 prosenttia, jos vanha fossiilienergiajärjestelmä puretaan, ja ilman purkamista 30 prosenttia.

Vesi-ilmalämpöpumput ovat hurisseet As. Oy Eiperan keskimmäisen talon päädyssä jo noin 12 vuotta.

– Yhteistyökumppanimme, karkkilalainen Ahmoon Vesi ja Lämpö ylläpitää systeemiä nettiyhteydellä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut energiakriisin ja muun muassa sähkön hinta on rajussa nousussa.

– Vesi-ilmalämpöpumput kulutttavat sähköä suhteellisen paljon.

– Siksi taloyhtiöömme asennetaan 64 aurinkopaneelia lähiaikoina. Se on noin 38 000 euron investointi, johon saa Ara-avustusta 40 prosenttia. Yhteistyökumppanina on Helen, kertoo Pohjonen.