Kausityöntekijöiden pestit loppuvat – vainajien väliaikaissäilytyksen kylmäkonteissa toivotaan olevan lyhytaikainen.
Vihdin hautausmailla Irjalassa, Kirkonmäellä ja Vihtijärvellä valmistaudutaan talven tuloon. Kausityöntekijöiden pestit ovat loppumassa ja viimeisimpinä töinään he tekevät hautausmaiden syystöitä.
Syksyn lehdet haravoidaan pois ja parhaat päivänsä nähneet kukat kerätään. Kukkien kasteluun tarkoitetut, vesipisteiden luona olleet vesisäiliöt on kuljetettu talvisäilytyspaikkaan.
– Kausityöntekijät työskentelevät hautausmailla huhtikuusta pyhäinpäivään asti. Heitä on ollut töissä 7 henkilöä, joista kuusi Vihdin hautausmaalla Irjalassa. Kirkonmäen hautausmaata hoitaa yksi puutarhuri, kertoo Vihdin seurakunnan seurakuntapuutarhuri Janne Nummela.
Kriittinen tilanne Irjalassa on tällä hetkellä vainajien säilytystilan suhteen. Kun hautausmaan siunauskappeli purettiin jouduttiin turvautumaan väliaikaiseen ratkaisuun. Vainajia säilytetään nyt arkuissa kylmäkonteissa odottamassa hautausta. Säilytystilassa on yhteensä kahdeksan hyllypaikkaa ja kolme vaunupaikkaa. Tämä on vaatinut järjestelyjä ja myös hautaustoimistot ovat joutuneet improvisoimaan.

Kun vainajia säilytetään ajoittain vaunuissa, aiheuttaa se ylimääräistä työtä.
– Onneksi hautaustoimistotkin ovat olleet joustavia. Tämä ei ole paras mahdollinen tilanne omaisillekaan. Toivon, ettei väliaikainen järjestely ole pitkäaikainen, Nummela toteaa.
Uuden siunauskappelin rakennussuunnitelmia on muutettu, koska kappeli olisi maksanut liian paljon.
– Uusia suunnitelmia tehdään parhaillaan. Hautaustoimen toimisto ja sosiaalitilat olisivat nyt tulossa vanhan toimiston tilalle. Kappelista ei ole tarkoitus tehdä niin massiivista kuin alkuperäisissä suunnitelmissa oli ajatuksena. Vainajien säilytystilat ovat kappelissa sen valmistuttua, Nummela valottaa.
Hautaamisista noin 65 prosenttia on tuhkauksia Vihdissä. Tuhkausten määrä lisääntyy tasaisesti koko ajan.
– Kaikkiaan hautaamisia on Vihdissä noin 180 vuodessa. Näistä noin satakunta on tuhkauksia, joista sirotteluja noin 20, Nummela sanoo.

Nykyisin vainajat haudataan pääasiassa Vihdin hautausmaalle Irjalaan. Hautausmaa otettiin käyttöön vuonna 1890 ja siihen liitetty lisäalue vihittiin syksyllä 1991.
– Hautaamisista vain 10 – 15 kappaletta tapahtuu Kirkonmäen hautausmaalla, joka on vanhin Vihdin hautausmaista. Uusia arkkuhautapaikkoja ei Kirkonmäeltä enää luovuteta, palautuneita hautapaikkoja uurnahautauksiin voi kysellä hautausmaan toimistosta. Vihtijärvellä hautaamisia on vuodessa noin 10 – 15, Nummela valottaa.
Vihdin hautausmaalla Irjalassa hautoja on noin 5 000.
– Vainajia on toki huomattavasti enemmän. Haudat sijaitsevat noin 13 hehtaarin suuruisella maa-alalla, josta riittää hautoja tuleville sukupolville pitkäksi ajaksi.
Hautaustoimessa hoitohautojen määrä on lievässä kasvussa. Vihdin seurakunta tarjoaa jatkossa hoitohaudoille uutuutena perennahoitoa.
– Näiden hautojen hoitaminen tapahtuu 5 – 10 vuoden jaksoissa. Tässä ajassa päästään parhaaseen mahdolliseen tulokseen monivuotisten kasvien kanssa, Nummela jatkaa.