Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaalien vihtiläisehdokkaiden enemmistö: kirkkohäät myös mies- ja naispareille

Vaalikoneeseen vastanneista vihtiläisehdokkaista 59 prosenttia kannattaa samaa sukupuolta olevien kirkkovihkimistä. Kirkkoneuvosto voisi avata Vihdin kirkot ja kappelit myös samaa sukupuolta olevien vihkimiseen – esimerkiksi Nurmijärvellä päätös on jo tehty.

Seurakuntavaalien vaalikoneeseen vastanneista vihtiläisehdokkaista valtaosa, noin 59 prosenttia on ehdottomasti sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevat pitää voida vihkiä avioliittoon kirkollisesti – myös Vihdin seurakunnassa kirkkoneuvoston päätöksellä.

Vihdin seurakuntavaaleissa on 66 ehdokasta viidellä eri listalla. Ehdokkaista 49 vastasi Kirkkohallituksen organisoimaan valtakunnalliseen vaalikoneeseen.

Lue lisää: Katso nimet: Vihdin seurakuntavaaleissa 66 ehdokasta viidellä listalla – uutena "Konservatiivit keskellä kirkkoa"

Seurakuntavaalikoneessa on 19 kysymystä tai väitettä, joista kaksi koskee samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä avioliittoon.

”Suomessa on sukupuolineutraali avioliittolaki. Kirkon tulisi vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat.”

”Vihdin seurakunnan kirkkoneuvoston tulee tehdä päätös avata Vihdin kirkon ovet samaa sukupuolta olevien vihkimistä varten.”

Täysin samaa mieltä kummankin väitteen kanssa on 29 ehdokasta eli 59 prosenttia vastanneista. Kun mukaan laskee ”jokseenkin samaa mieltä” olevat, joita on kuusi, kannattajien määrä nousee 71 prosenttiin.

Täysin eri mieltä olevia vastustajia on seitsemän eli 14 prosenttia. Jokseenkin eri mieltä on muutama ehdokas.

Myönteisin: Sosialidemokraatit, vihreät ja sitoutumattomat -ryhmä.

Viisi ehdokasta ei osaa vastata.

Myönteisimmin samaa sukupuolta olevien vihkimiseen suhtautuu Sosialidemokraatit, vihreät ja sitoutumattomat -ryhmä. Sen 13 ehdokkaasta 12 on vaalikoneessa. Heistä 11 on täysin samaa mieltä ja yksi jokseenkin samaa mieltä edellä olevien vaalikoneen väitteiden kanssa. Ryhmä on julkisesti ilmoittanut, että jokainen sen ehdokas kannattaa kirkollisen vihkimisen avaamista myös samaa sukupuolta oleville.

Kielteisin on Vihdin seurakuntavaalien uusi tulokas, nimensä mukaisesti konservatiivisia arvoja painottava Konservatiivit keskellä kirkkoa -ryhmä. Sen kuudesta ehdokkaasta neljä on vaalikoneessa, ja kaikki vastustavat tiukasti samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä.

Lue lisää: Seurakuntavaaleihin enää muutama viikko – Vihdissä 66 ehdokasta, joista kirkkovaltuustoon valitaan 27

”Peruskirkkoväen” Rohkeasti huomiseen! -listalla on 14 ehdokasta, jotka kaikki ovat vastanneet vaalikoneeseen. Puolet eli seitsemän ehdokasta on täysin samaan mieltä edellä olevien vaalikoneen väittämien kanssa – eli kannattaa vankasti samaa sukupuolta olevien vihkimistä niin valtakunnallisesti kuin Vihdin seurakunnassakin. Lisäksi yksi on jokseenkin samaa mieltä.

Rohkeasti huomiseen! -ehdokkaista kolme vastustaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä ja kolme ei osaa vastata.

Keskustataustaisen Keskiryhmän 15 ehdokkaasta 11 on vaalikoneessa. Heistä enemmistö eli seitsemän ehdokasta kannattaa vahvasti samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä ja sitä, että Vihdin kirkkoneuvosto tekisi paikallisen päätöksen asiasta. Yksi ehdokas on jokseenkin samaa mieltä.

Yksi on jokseenkin eri mieltä. Muutama ehdokas ei osaa vastata.

Kokoomustaustaisella Seurakunta arkielämän keskellä -ryhmällä on 18 ehdokasta, joista vain kahdeksan on vastannut vaalikoneeseen. Vastanneista puolet eli neljä ehdokasta kannattaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä: on täysin samaa mieltä edellä mainittujen kahden väitteen kanssa. Jokseenkin samaa mieltä on kaksi ehdokasta, jokseenkin eri mieltä yksi.

Kielteisin: Konservatiivit keskellä kirkkoa -ryhmä.

Yksi ei osaa vastata.

Lue lisää: Näkökulma | Vihdin seurakuntavaaleissa politiikka läsnä –  Jaossa 27 kirkkovaltuutetun paikkaa

Seurakuntavaalien vaalikoneen kysymyksiin vastasi 56 prosenttia ehdokkaista (8 093 henkilöä).

Ehdokkaista samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattaa 54 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin kannatus nykyisten luottamushenkilöiden joukossa. Reilu kolmannes (35 prosenttia) kirkon luottamushenkilöistä kannatti samaa sukupuolta olevien vihkimisoikeutta vuoden 2019 kyselyssä, tiedottaa Kirkkohallitus.

Lue lisää: Seurakuntavaalit | Sähläystä vaalikoneessa: kuvia ja tietoja sekaisin – Vihtiläisten ehdokkaiden vastaukset poistettiin ja annettiin lyhyt lisäaika vastata uudelleen

Kaikkien vastanneiden ehdokkaiden vastaukset: seurakuntavaalit.fi/vaalikone

Ennakkoäänestys 8.–12.11., varsinainen vaalipäivä 20.11.