Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Budjettineuvottelut tyssäsivät aluehallituksessa asiakasmaksuihin

Länsi-Uudenmaan aluehallitus käsitteli viikko sitten kokouksessaan hyvinvointialueen talousarviota sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja.

– Päätöksiä ei vielä tehty. Asian käsittely juuttui hallituksessa asiakasmaksuihin, jotka ovat vaikea, mutta tärkeä osa budjettia, kommentoi budjettineuvotteluja aluehallituksen lohjalaisjäsen Matti Pajuoja (vas.).

Puheenjohtaja Mia Laihon (kok.) esityksestä asiakasmaksujen käsittely jätettiin yksimielisesti aluehallituksessa pöydälle.

Aikaisemmin kunnat ovat päättäneet asiakasmaksuista itse, minkä vuoksi niissä on kuntien välisiä eroja, jotka nyt on hyvinvointialueella harmonisoitava. Hyvinvointialueen sisällä kaikille asukkaille pitää olla samasta palvelusta samansuuruiset maksut.

– Talousarvioesityksen mukaan asiakasmaksut nostetaan lain sallimalle korkeimmalle tasolle koko hyvinvointialueella. Se tarkoittaisi merkittäviä korotuksia kotihoidon maksuihin Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella, selvittää aluehallituksen jäsen Mikko Piirtola (kok.) Lohjalta.

Kotihoidon maksujen korotukset olisivat Espoon osalta keskimäärin 28 prosenttia ja Kauniaisissa yli 50 prosenttia. Euroissa korotukset olisivat siellä jopa satoja euroja nykyistä enemmän kuukaudessa.

Muualla Länsi-Uudellamaalla, eli esimerkiksi Lohjalla, Vihdissä, Inkoossa, Raaseporissa ja Siuntiossa, kotihoidosta on laskutettu jo nyt lain sallima enimmäismäärä.

– Tämä on yksi konkreettinen asia, joka osoittaa alueen monimuotoisuuden todella vahvasti. Espoossa ja Kauniaisissa on eri taloustilanne verrattuna alueen muihin kuntiin, mikä on vaikuttanut esimerkiksi juuri kotihoidon asiakasmaksuihin, selvittää aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Henrik Wickström (r.) Inkoosta.

Hyvinvointialueet eivät saa tuloja muualta kuin valtiolta ja asiakasmaksuista. Budjettivaje Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on noin 100 miljoonaa euroa. Lain mukaan alijäämä pystyttävä sopeuttamaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

– Mitä olen keskusteluja kuunnellut, niin jonkinlainen yhteisymmärrys on kotihoidon palvelumaksujen korotusten kohtuullistamisesta. Toki se tarkoittaisi samalla sitä, että alueen monessa muussa kunnassa asuvien maksut laskisivat. Sellainen tilanne ei ole mahdollinen, että maksut olisivat erilaiset alueen sisällä. Kun joku taso otetaan, se on kaikille sama, sanoo aluehallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Joona Räsänen (sd.) Lohjalta.

Käytännössä voi siis olla niin, että kotihoidon maksut esimerkiksi Lohjalla tai Vihdissä ensi vuonna jopa laskisivat.

Mikko Piirtola muistuttaa valtionosuusrakenteesta, joka rokottaa jatkossa hyvinvointialueita pienemmillä valtionosuuksilla, jos ne eivät ota käyttöön kaikkia käytössään olevia keinoja taloutensa kohentamiseksi.

– Asia vaatii tarkkaa analysointia, minkä vuoksi se siirrettiin aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan jatkovalmisteluun, Piirtola sanoo.

RKP:n edustaja neuvottelutoimikunnassa on Henrik Wickström. Se käynnistää taloussuunnitteluneuvottelut torstaina 3. marraskuuta.

– Varmasti tässä päästään jonkinlaiseen lopputulemaan, mutta se vaatii kompromisseja. Meillä on tavoitteena hoitaa palvelujen siirtymä vuodenvaihteessa niin turvallisesti kuin mahdollista, mikä ohjaa paljon talousarviotyötäkin. En usko, että tässä kohtaa kenelläkään on paljonkaan varaa poliittisiin ulostuloihin, Wickström sanoo.

Aluevaltuusto päättää lopullisesti talousarviosta ja -suunnitelmasta 13. joulukuuta.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa.