Myös naiset ovat kiinnostuneita sodasta ja siitä, miten sodan eläneet naiset ovat sen kokeneet. Nummelalainen esikoiskirjailija Silja-Elisa Laitonen pohtii aihetta sotahistorian kautta kirjatrilogiassa, jonka toinen osa ilmestyy syksyllä 2023.
Kun Nummelassa asuvalta kirjailijalta, Silja-Elisa Laitoselta, kysyttiin Vihdin Uutisten haastattelussa helmikuussa 2022, miksi nuori nainen kirjoittaa sodasta, kuului vastaus: ”maailmassa on arvioiden mukaan tälläkin hetkellä kymmeniä aseellisia konflikteja, ja vaikka ne eivät marssi meidän eteemme, on mielestäni perusteltavaa pitää aihe näkyvillä edes fiktion muodossa.”
Laitosen esikoisromaani Valinta ilmestyi alkuvuodesta 2022, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Sota on edessämme paljon isommin kuin vain fiktion muodossa.
– Perinteisesti ajatellaan, ettei sotagenre ole naisten juttu. Sota kuitenkin koskettaa kaikkia, ja myös monet naiset ovat kiinnostuneita, mitä kriisitilanteessa voi tehdä, Laitonen pohtii ja toteaa, että myös maanpuolustuskursseille osallistuu paljon naisia.
Laitonen itse on käynyt armeijan ja tietää, että naisen rooli sodassa on moninainen. Sotahistoriasta kiinnostuneesta Laitosesta on mielenkiintoista pohtia, miten sota resonoi naisissa.
– Paljon puhutaan siitä, miten rintamalla olleet miehet ovat sotaan ja sen jälkeiseen elämään reagoineet. Miesten ollessa rintamalla, tekivät naiset tehtaissa miesten hommia, ja sodan jälkeen myös naisten elämä muuttui. Miltä naisista tuntui palata synnyttäjiksi ja ruoanlaittajiksi. Mitäpä jos olikin sellainen nainen, ettei halunnut lapsia? Entä miltä tuntui sotaleskestä, joka menetti ehkä puolisonsa vain parikymppisenä rintamalla, ja jonka uutta suhdetta katsottiin pahalla, Laitonen pohtii.
Laitinen kuvailee olevansa”penkoja”.
– Ehkä siksi, että olen entinen poliisi, Laitonen virnistää ja kertoo kirjan kirjoittamisen vaatineen nimenomaan penkomista sekä runsaasti taustatyötä.
Laitonen on tutkinut Suomalaisen Kirjallisuudenseuran arkistoja. Lukenut. Ja lukenut. Kantanut kirjastosta laukkukaupalla tietokirjoja kotiinsa ja haastatellut historiaa tuntevia henkilöitä. Laitonen kertoo iloitsevansa hyvistä keskusteluista sekä niistä pienistä tunnelmaa värittävistä nippelitiedoista, kuten minä vuonna kahvi loppui Suomesta.
Keskustelut ovat tuoneet myös piristystä, sillä pääosin kirjailijan työ on yksinpuurtamista. Laitonen kertoo kirjoittavansa joka päivä - hyvinä päivinä teksti etenee parikymmentä sivua. Kustannustoimittajalle materiaalia lähtee noin 50 sivun välein.
Laitosen esikoiskirja Valinta on trilogian ensimmäinen osa. Seuraava osa on työn alla ja kolmannenkin suuntaviivat selvillä. Kakkososa julkaistaan syksyllä 2023. Kirja sijoittuu sodan jälkeiseen Helsinkiin ja niinsanottuihin vaaran vuosiin. Tällöin pelkoa aiheuttivat uuden sodan uhka sekä poliittiset tapahtumat, jotka kiristivät ilmapiiriä ja jakoivat kansaa. Energiatalous oli kriisissä, ja asuntojen lämpötila määrättiin pidettäväksi 14 asteessa.
– Päähenkilönä on edelleen ykköskirjassa seikkaillut Raakel, joka on sodan jälkeen opiskellut ja muuttanut pois kotoa. Kirjassa on paljon universaaleja teemoja ja perheen sisäistä dynamiikkaa, Laitonen sanoo ja kertoo sivuavansa jälleenrakentamisen ajan naisten asioita mahdollisimman kuvaavasti.
Naisten historian kannalta vaaran vuodet ovat olleet merkityksellisiä, ja toimiminen miehisissä ympäristöissä on ollut vaikeaa.
– Jälleenrakentamisesta on paljon puhuttu yhteisenä tavoitteena, mutta ehkä se ei ole ollut ihan koko totuus, Laitonen pohtii.