Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Seurakuntavaalit | "Toivon, että Vihdin kirkkovaltuusto nuorentuisi ja freesaantuisi"

Yli 550 ääntä vailla kotia – kuka saa pois jäävien ääniharavien äänet?

– Velvollisuus suoritettu, sanoi nummelalainen Mari Långström äänestettyään ennakkoon Vihdin seurakuntavaaleissa torstaina.

– Toivon, että nuorentuisi ja freesaantuisi koko porukka, hän kommentoi tarkoittaen kirkkovaltuustoa.

Ennakkoon äänesti myös ojakkalalainen Timo Hirvelä. Mihin asioihin hän toivoo edustajansa vaikuttavan Vihdin seurakunnassa?

– Hienoa, että kirkonkylän seurakuntatalo remontoitiin ja saatiin taas käyttöön. Samaa olisin toivonut hautausmaan siunauskappelillekin, joka oli kaunis ja muistorikas – ja purettiin. Toivon, että tilalle saadaan uusi, hyvä kappeli.

Ennakkoäänestys jatkui tiistaista lauantaihin, ja ennakkoäänestyspaikkoja oli ympäri Vihtiä. Kolmen ensimmäisen päivän aikana oli yhteensä 805 ennakkoäänestäjää. Määrä oli noin 200 pienempi kuin vuoden 2018 vaaleissa, joissa vastaavana aikana oli 1 009 äänestäjää.

Perjantaina puoleen päivään mennessä oli ennakkoäänestäjiä käynyt 34.

Vaalikoneessa https://www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone voi käydä tutustumassa ehdokkaiden arvoihin ja ajatuksiin, ja esimerkiksi Facebookin Vihdin seurakuntalaiset -ryhmässä esittäytyy useampi ryhmä ja ehdokas.

Seurakuntavaaleissa valitaan Vihdin kirkkovaltuustoon 27 jäsentä kaudeksi 2023–26. Ehdokkaita on 66 viidellä eri listalla.

Vaaleissa on yli 550 ääntä vailla kotia, sillä neljän vuoden takaisista ääniharavista, yli 50 ääntä saaneista, viisi ei ole enää ehdolla. Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana toimiva Erkki Vartiainen (Keskiryhmä) oli neljä vuotta sitten äänikuningas 103 äänellä. Kirkkoneuvoston jäsen, neljä vuotta sitten 87 ääntä saanut äänikuningatar Anne Saario (Keskiryhmä) ei hänkään ole enää ehdolla. Pois ovat jääneet myös viime vaalien Kotiseurakunnan parhaaksi -ryhmän Rakel Kaarto (71 ääntä), Olli Pakalen (62 ääntä) ja Liisa Ali-Mattila (51 ääntä).

Äänestysprosentti vuoden 2018 seurakuntavaaleissa Vihdissä oli 14,1. Ennakkoon äänesti 9,5 prosenttia. 16–17-vuotiaiden äänestysprosentit olivat tytöillä 6,8 ja pojilla 6,1.

Vuoden 2014 vaalien äänestysprosentti oli 14,3. Ennakkoon äänesti 9,0 prosenttia. 16–17-vuotiaista tytöistä äänesti 9,4 ja pojista 6,6 prosenttia.

Varsinainen vaalipäivä su 20.11., jolloin äänestys Vihdin kirkossa klo 11–20.