Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Nummelassa vaihto-oppilaana oleva Valentina Ruiz Moreno: "Syksyn harmaus ihastuttaa!"

Nummelassa vaihto-oppilasvuottaan viettävä argentiinalainen Valentina Ruiz Moreno rakastaa suomalaisen sadepäiviä ja matematiikkaa.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että syksyn pimeys ja sateet tuntuisivat Vihtiin saapuneesta argentiinalaisesta vaihto-oppilaasta, no ei ainakaan niin kovin puoleensa vetävältä, mutta Valentina Ruiz Moreno sanoo rakastavansa pimeyttä ja sadepäiviä.

– Se on juuri sellaista, mitä toivoinkin. Ihan niin kuin elokuvissa, hyväntuulinen Ruiz Moreno toteaa.

Argentinan koillisosasta, General Rocan kaupungista kotoisin oleva Ruiz Moreno on ollut Nummelassa nyt kolme kuukautta ja sanoo viihtyvänsä erinomaisesti.

– General Roca on puoliksi maaseutua ja puoliksi kaupunkia, eli vähän niin kuin Nummela, Ruiz Moreno pohtii ja sanoo sitten, että moni asia on kuitenkin toisin kotona Argentiinassa. Argentiinassa ei esimerkiksi ole Prismoja.

– Täällä on Prismoja joka paikassa. Ja Citymarketteja, Ruiz Moreno nauraa.

Myös hypermarketeissa myytävät tuotteet hämmästyttävät. Tai ainakin se, miten ne on pakattu.

 Ihmiset antavat toisilleen tilaa ja kunnioittavat yksityisyyttä.

– Kotona Argentiinassa ihmettelin aina puhetta maapallon muoviroskan suuresta määrästä ja mietin usein, että missähän sitä muovia oikein on. Ei ainakaan meillä Argentiinassa, Ruiz Moreno sanoo.

Mutta Suomessa moni ruoka on pakattu muoviin. Käytännön syistä.

– Argentiinassa liha ostetaan lihakauppiaalta, kääritään paperiin ja käytetään samana päivänä. Täällä jopa hedelmiäkin pakataan muoviin. Se on outoa, Ruiz Moreno ihmettelee ja kertoo ruoan olevan muutenkin vähän erilaisessa roolissa argentiinalaisessa kulttuurissa, jossa ruoan valmistukseen käytetään useita tunteja. Aikaa vierähtää tuntitolkulla myös ruokapöydässä.

– Syöminen on sosiaalinen juttu. Ruoan jälkeen kaikki nousevat pöydästä yhtä aikaa ja yhdessä myös korjataan astiat sekä tiskataan. Suomessa ruokailu on nopea ja tehokas tapahtuma, Ruiz Moreno virnistää.

Jos ruokailu onkin argentiinalaisessa kulttuurissa sosiaalinen tapahtuma, kuulostaa suomalainen saunakulttuuri ja porukalla saunominen argentiinalaisesta 17-vuotiaasta vähintäänkin kummalliselta.

– Olen kyllä saunonut ja se on… No se ei ehkä ole niin kivaa. Tykkään kyllä omasta ajasta siellä (saunassa), mutta en pärjää silmälasejani. En näe mitään ja alastomuus porukassa tuntuu vieraalta ajatukselta, Ruiz Moreno sanoo.

Kolmen kuukauden mittaisen Suomi-kokemuksen mukaan suomalaiset ihmiset ovat Ruiz Morenon mielestä aika ujoja.

– Ihmiset antavat toisilleen tilaa ja kunnioittavat yksityisyyttä. Täällä kätellään ja argentiinalaisessa kulttuurissa pussataan, Ruiz Moreno analysoi.

Eroja löytyy myös turvallisuuden tunteesta, joka on yllättänyt Ruiz Morenon positiivisesti. Tuntuu vapauttavalta, että Nummelan kaduilla on turvallista kävellä yksin. Iltaisinkin. Ja vieläpä puhelin kädessä. Ei tarvitse pelätä, että joku varastaisi puhelimen.

– Koulussa (Vihdin lukiossa) olen hämmästellyt sitä, että repun voi jättää melkein minne tahansa, vaikka siellä voi olla arvokasta tavaraa sisällä, kuten esimerkiksi tietokone.

– Koulujärjestelmissä on myös eroja, Ruiz Morenon isäntäperheen äiti, Maria Airisto puuttuu puheeseen ja kertoo kuunnelleensa yllättyneenä Ruiz Morenon kertomuksia argentiinalaisesta koulumaailmasta. Opettajien kunnioitus ja koulukuri ovat toista luokkaa kuin Suomessa.

Ruiz Moreno pitää erityisesti suomalaisen lukion tarjoamista valinnan mahdollisuuksista. Ja kun nuori argentiinatar pääsee valitsemaan, päätyy listalle ainakin kaikki saatavilla olevat matematiikan ja fysiikan kurssit.

– Rakastan matematiikkaa!, Ruiz Moreno hihkuu.