Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nujakka murtovarkaan kanssa keskellä yötä Vihdissä – tekijä selville pudonneen pipon DNA:sta

"Vanha talo suojelee asukkaitaan. Uudessa talossa eivät oudot äänet kuulu", sanoo Suontaan Hovin isäntä Urho Rantanen.

Heinäkuussa 2020 keskikesän yötä pimensi kaatosade. Vanhan vihtiläisen säteritilan, Suontaan Hovin omistaja Urho Rantanen nukkui yläkerrassa kaikessa rauhassa, kunnes hänen vaimonsa heräsi outoihin ääniin.

Rantanen tunnisti, että äänet tulivat alakerran välioven liikuttelusta. Molemmat kuulivat, kun joku nousi portaita ylös.

– Vanha talo suojelee asukkaitaan. Uudessa talossa tällaiset äänet eivät kuulu, toteaa Urho Rantanen, eläkkeellä oleva lennonjohtaja.

Hovin pihapiiri on Nurmijärventiellä Vihdin kirkonkylän ja Siippoon välillä.

Murtomies oli jo yläkerrassa. Epäilys oli, ettei tämä ole yksin. Vaimo soitti hätäkeskukseen. Rantanen otti aikanaan metsästysharrastukseen hankitun aseen, latasi sen ja meni portaikon yläpäähän.

Tunkeutuja ryntäsi ulos lasten huoneesta, joka on pariskunnan makuuhuoneen ja portaikon välissä. Hän yritti sokaista kirkkaalla lampullaan ja pelästyttää hyppäämällä ylös ja huutamalla. Sitten hän huomasi aseen, joka oli Rantasen kädessä alaspäin suunnattuna, ja sanoi selvällä suomen kielellä: "Ai ase, älä ammu".

Tunkeutuja iski kyynärpäällä otsaan Rantasta, joka paiskautui seinää vasten ja "näki tähtiä". Puolustautuakseen Rantanen löi miestä pistoolikädellä päähän sillä seurauksella, että miehen pipo putosi päästä. Tunkeutuja löi Rantasta uudelleen. Painitilanteessa miehet valuivat portaita alas, ja Rantanen sai työnnettyä miehen lattialle portaiden alapäähän, jonne tämä jäi 5–10 sekunniksi makaamaan. Mies nousi ylös ja luikki pois talosta samaa reittiä kuin oli tullutkin. Sorkkarauta jäi kiireessä ikkunan alle ulkoseinää vasten.

Poliisi tuli nopeasti ja toimi muutenkin tehokkaasti, kertoo Urho Rantanen.

–  Ensin tuli partio, sitten koirapoliisi ja tekniikka. Syntyi heti kuva siitäkin, missä varas oli ulkona liikkunut.

– Poliisi taisi soittaa jo kolmantena päivänä, että pudonneesta piposta kahdesta kohtaa löytyneen DNA-tunnisteen perusteella on yksi pääepäilty.

Varas oli penkonut paikkoja, mutta yllätetyksi tultuaan ei ehtinyt viedä mitään.

Vain kuukauden sisällä Nurmijärventiellä oli jo murtauduttu kahteen paikkaan.

– Luulin, että 18-huoneiseen taloon ei kukaan täysipäinen murtaudu, koska isoa sokkeloista rakennusta ei saa nopeasti hallintaan, eikä varmuutta siitä, että talo varmasti on tyhjä. Ja meillä oli vielä kaksi autoa tallissa!

Käräjillä istuttiin syyskuussa 2022 ja kansliatuomio annettiin lokakuussa. Tekijällä on useita ehdollisia tuomioita, mutta niistä on sen verran aikaa, että vankeustuomio lankesi nytkin ehdollisena.

Rantasen mukaan hänelle ja vaimolle ei jäänyt traumoja, vaikka omaan kotiin tunkeuduttiin pahoin aikein. Auttoi, että varas henkilöityi niin pian.

– Puhuttiin ja todettiin vaimon kanssa, että hyvin pelattiin yhteen; siinä mielessä tämä vain lujitti suhdetta.

Kostoa Rantanen ei janoa vaan näkee, että Hovin murtotapaus on hyvä saada tiedoksi muille.

– Ihmisenä ihmiselle ja kristittynä annoin käräjillä anteeksi, vaikka lainmukaista tuomiota teosta vaadinkin.

Hovin hälytysjärjestelmää on parannettu.

–  Luulen, että yksinäiset, mutta päällystetyn tien lähellä olevat talot ovat suurimmassa murtovaarassa. Tiekohtaiset WhatsApp-ryhmät ovat hyviä, ja sellaisen olen nyt Nurmijärventiellekin perustanut.