Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistolle | Anja Korpela-Ahola 1929-2022

Muistolle

Ikäihmisten monipuolisten palveluiden kehittäjänä vihtiläisille vuosikymmenten aikana tutuksi tullut Anja Korpela-Ahola (s. 27.9.1929) nukkui ikiuneen 17.10.2022.

Isänsä puusepänverstaan puuntyöstökoneiden ääniin Turengissa lapsena herännyt Anja Korpela eli lapsuutensa yrittäjyyden ilmapiirissä.

Peruskoulutuksen jälkeen hän opiskeli muun muassa Fredrika Wetterhoffin työkoulussa ja hankki johtamistaidollista pätevyyttä Teollisuuden työnjohto-opistossa ja opiskeli sosiaalipolitiikkaa Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa.

Työkokemusta karttui Wetterhoffin Kotiteollisuusopiston kansliassa, Kolmirannan Naisinvalidien ammattioppilaitoksen johtajana ja Villayhtymän lankamallihuoneen hoitajana.

Mallipalvelu AK:n hän perusti vuonna 1964 ja työskenteli sen omistajayrittäjänä ja toimitusjohtajana vuoteen 1988 saakka ja hallituksen puheenjohtajana aina vuoteen 2001 saakka.

Opiskelu ei jäänyt nuoruusvuosille, sillä gerontologian peruskurssin hän suoritti 1986 ja Vanhustyön sisällöllisen kehittämisen kurssin pari vuotta myöhemmin.

– Tietotekniikan peruskurssin kävin 1994 Helsingin sihteeriopistossa ja tietotekniikkaa opiskelen yhä edelleen, tarpeen mukaan – hämäläiseksi taidan olla aika nopea reagoija, Anja Korpela-Ahola kertoi 80-vuotispäivänsä lähestyessä.

Viisikymppisenä Anja Korpela-Ahola meni naimisiin kanslianeuvos, ekonomi Olavi Aholan kanssa. Avioelämä päättyi vuosikymmenen kuluttua puolison kuolemaan.

Aholat olivat ryhtyneet viettämään aikaa Nummelassa ja silloin Anja-Korpela-Ahola sai ajatuksen ryhtyä valmistelemaan olosuhteita, joissa ikääntyvät ihmiset pystyvät huolehtimaan itsestään niin, että apu on lähellä. Mielessä oli äidin vanheneminen.

Olavi Ahola oli lausunut "Aika tuo ratkaisunsa."

Vihtiläisten ikäihmisten palvelujen rakentamisessa se suuri ratkaisu tuli vuonna 1987 kun Nummelan Palvelukotisäätiö, sittemmin Kaarikeskussäätiö, perustettiin. Se oli Anja Korpela-Aholan ja Olavi Aholan aloitteellisuuden tulos.

Säätiön perustajajäsenenä Anja ryhtyi Mallipalvelunsa vetämisen rinnalla säätiön toiminnanjohtajaksi.

Haasteita pelkäämätön puurtaja oli keskeisesti mukana kaikissa Kaarikeskuksen rakennusvaiheissa – ja muistihäiriöisten palveluiden kehittäjänä Vihdin eturivissä.

Anja Korpela-Aholan ansiosta on siis olemassa Kaarikeskus, jossa Kaarikoti Kaarihovi, Kaarikallio, Anjankaari, Viljonkoti, Vesankoti ja Jaakonkoti muodostavat puitteet asumiselle ja monipuolisille palveluille.

Niiden kehittämisessä ja toiminnan laajentamisessa säätiön hallituksen kunniajäsen Anja Korpela-Ahola oli mukana hyvin aktiivisesti viime vuosiin saakka.

Sain tuntea Anja Korpela-Aholan vuosikymmenten ajan. Hän oli erittäin määrätietoinen ja hyvin hauska ihminen.

– Jos aikoo jotain eläkeiässä harrastaa niin se harrastaminen pitää aloittaa jo työelämässä, oli yksi hänen neuvoistaan.

Toistuvasti hän muistutti, että jokaisen pitää ajoissa avata silmänsä ja katsoa kohti vanhenemista – sen mukanaan tuomia monia muutoksia. Hän teki niin kuin opetti.

Hän myös opasti, että jokaisen pitäisi myös tehdä testamentti, hyvissä ajoin ja edunvalvontasopimus, jotta tarpeen niin vaatiessa on olemassa ihminen, joka tarttuu asioihin, kun ei itse enää jaksa.

Säätiöstä tuli Anja-Korpela-Aholalle rakas harrastus. Kaarikeskuksen kirjanpidonkin hän hoiti toistakymmentä vuotta talkoilla. Toinen läheinen harrastus oli Vihdin Vanhusten Tuki. Siinäkin Korpela-Ahola oli perustajajäsen.

Yhdistyksen järjestämät vuosittaiset lukemattomat teatteriretket muodostuivat vihtiläisen kulttuurimatkailun legendaksi.

Hiiden opiston Koti-Nummela -ryhmässäkin Anja oli alusta asti mukana varsin pitkään.

Sotainvalidien Veljesliiton Naisjärjestön asiat ja keskeiset tehtävät olivat pitkään lähellä sydäntä.

Erilaisia tunnustuksia Anja Korpela-Ahola sai lukuisia. Ansioristien, ansiomerkkien ja erilaisten kunnianosoitusten joukosta hän on nostanut erityisen arvokkaiksi Vihti-Mitalin ja kautensa Nummelaneuvoksena.

Hän ynnäsi taannoin iloisesti elämäänsä puntit kädessä tv-tuolin ääressä.

– Kaikenlaisten asioiden parissa olen pitkän ikäni juossut ja viihtynyt elämässä hävyttömän hyvin!

Elämässä piti hänen mielestään myös osata luopua turhaksi käyneestä ajoissa. Tästä eräs Anja Korpela-Aholan esimerkki oli isosta asunnosta luopuminen ja pienemmän kodin varustaminen vanhuuden päiviä varten.

Viime vuosikymmeninään Anja Korpela-Ahola oli keskeisesti järjestämässä ja kehittämässä esimerkiksi Vanhusten viikkoja.

Hän panosti merkittävästi ikäihmisten kuntoilumahdollisuuksien kehittämiseen ja ideoi esimerkiksi varttuneemman väen iloksi poika- ja tyttökalenterit.

Hän oli myös erinomainen kirjoittaja ja terävä huomioitsija.

Suurissa rakennushankkeissa hänen tapanaan oli todeta hivenenkin empijöille, että "Kuulkaas, velka muuttuu aikanaan omaisuudeksi".

Hänen elämäntyöstään ja henkisestä perinnöstään nautitaan pitkään.

Kiitos Anja.