Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kirkonkylän ex-sairaalassa on taas elämää – ilmeisesti jatkossakin

Nyt noin 40:n kotihoidon työntekijän tukikohta. Vihdin kunta vuokraa rakennuksen hyvinvointialueelle.

Pitkään tyhjillään olleessa Vihdin kirkonkylän entisessä sairaalarakennuksessa Jokikunnantiellä on taas elämää. Karviaisen kotihoito siirtyi sinne toukokuussa – muuton syy oli Pappilanpellon koulun tiloissa alkanut remontti.

– Käytössä on entisen vuodeosaston yläkerran tiloja, kertoo perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtaja Timo Turunen.

– Jokikunnantielle muutti Vihdin kotihoidon kirkonkylän yksikkö sekä koko Karviaisen alueella työskentelevä tilapäisen kotihoidon yksikkö. Jokikunnantien yksikkö on tukikohtana noin 40 työntekijälle.

Pappilanpellon koulun remontti jatkuu tällä tietoa ensi kesäkuun loppuun, joten rakennus pysynee kotihoidon käytössä ainakin pitkälle ensi vuoteen.

Vuoden 2023 alusta kotihoidonkin ohjat ottaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, eikä Karviaista enää ole.

Kirkonkylän entisen sairaala-terveysaseman pihapiirissä on myös vanha synnytyssairaala vuodelta 1930. Siinä ei ole Karviaisen toimintoja. Talon alakerrassa on kunnallisen eläinlääkärin vastaanotto, on ollut jo vuosikymmenten ajan.

Vuonna 1949 valmistunut ja vuonna 1990 peruskorjattu sairaala-terveysasema pysynee jossakin käytössä jatkossakin, sillä se on yksi niistä rakennuksista, jotka Vihdin kunta aikoo vuokrata Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

– Hyvinvointialueelle vuokrataan kirkonkyllän entinen terveyskeskus, Nummelan terveysasema, kunnanviraston päärakennuksen koko toinen kerros ja osia ensimmäisestä ja kolmannesta kerroksesta. Samoin vuokrataan neuvolat sekä koulukuraattorien työhuoneet. Myös Nummelan ja kirkonkylän paloasemat vuokrataan hyvinvointialueen käyttöön, kertaa Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen.

Kunta jää vuokrattavien rakennusten omistajaksi ja ylläpitäjäksi. Kokkisen mukaan normaali vuosihuolto ja -korjaustoiminta jatkuu.

Kunnan ensi vuoden talousarviossa on 300 000 euron määräraha, jolla budjettikirjan mukaan "toteutetaan hyvinvointialueen toiminnan muutosten edellyttämiä rakennus- ja taloteknisiä muutoksia lähinnä Nummelan terveysasemalla ja kirkonkylän entisessä terveyskeskuksessa sekä virastotalossa".

Vihdin kunta on useita kertoja pyrkinyt eroon kirkonkylän sairaalanmäen rakennuksistaan – tuloksetta. Entinen sairaala-terveysasema on ollut kahdesti myytävänä huutokauppapalvelussa verkossa: joulukuussa 2019 päättyneen huutokaupan korkein tarjous oli 44 000 euroa. Vuoden 2020 lopulla kunnanhallitus päätti, että kunta pyrkii myymään kirkonkylän sairaalan ja vanhan synnytyssairaalan kiinteistöineen avoimella tarjouskilpailulla.

Suunnitelmat muuttuivat, kun hyvinvointialueen toteutuminen vuoden 2023 alusta varmistui.