Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaalit | Vihdin kirkkovaltuustoon 40 prosenttia uusia jäseniä – Keskiryhmälle eniten paikkoja

Vihdin seurakunnan äänestysprosentti 13,1 oli hieman korkeampi kuin koko maan 12,7.

Vihdin seurakunnan kirkkovaltuusto uusiutuu merkittävästi kaudelle 2023–26. Sunnuntaina päättyneissä seurakuntavaaleissa kirkkovaltuustoon valittiin 27 jäsentä, joista uusia on 11 – eli uusien osuus on noin 40 prosenttia.

Ehdolla olleista nykyisistä kirkkovaltuutetuista kymmenen putosi.

Vihdin seurakunnan kirkkovaltuuston koko kutistuu nykyisestä 33:sta kuudella, koska seurakunnan jäsenmäärä on pudonnut alle 20 000:n.

Vihdin vaaleissa oli viisi ehdokaslistaa. Seurakuntavaaleissa on käytössä suhteellinen vaalitapa kuten kunnallisissa ja valtiollisissakin vaaleissa. Kirkkovaltuustoon sisään pääsyn ratkaisee ehdokkaan vertausluku, joka riippuu sekä henkilökohtaisesta äänimäärästä että koko ehdokasryhmän yhteisestä äänisaaliista.

Parhaiten menestyi keskustaustainen Keskiryhmä, joka sai kahdeksan paikkaa ja 537 ääntä. Keskiryhmän kirkkovaltuutetuista peräti viisi on uusia.

"Peruskirkkoväen" Rohkeasti huomiseen! -ehdokaslista sai seitsemän paikkaa ja 496 ääntä. Uusia kirkkovaltuutettuja on kaksi.

Sosialidemokraatit, vihreät ja sitoutumattomat -ehdokaslista sai kuusi paikkaa ja 389 ääntä. Uusia on kaksi.

Kokoomustaustainen Seurakunta arkielämän keskellä -ehdokaslista sai viisi paikkaa ja 387 ääntä. Läpi menneistä kaksi on uusia.

Uusi Konservatiivit keskellä kirkkoa -ehdokaslista sai yhden paikan ja 109 ääntä.

Äänestäneitä oli 1 937 Vihdissä. Ennakkoon äänesti 1 404 ja vaalipäivänä Vihdin kirkossa 533. Hylättyjä ääniä oli 19.

Vihdin äänestysprosentti oli alustavan ääntenlaskennan mukaan 13,1 eli hieman korkeampi kuin koko maan 12,7. Äänestysaktiivisuus laski Vihdissä, mutta suhteessa vähemmän kuin valtakunnallisesti. Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa Vihdin äänestysprosentti oli 14,1 ja valtakunnallinen äänestysprosentti 14,4.

Vaikka kokonaisäänestysprosentti Vihdissä laski, niin nuorten äänestysaktiivisuus nousi: 16–17-vuotiaiden äänestysprosentti oli nyt 9,4 kun se neljä vuotta sitten oli alle 7:n. Äänestäneitä nuoria oli nyt 62, edellisissä vaaleissa 42.

21.11.2022 klo 13.12 korjattu pudonneiden määrä.