Huhmarilainen Mari Valosaari on esiintynyt lapsesta saakka niin muotinäytöksissä, näytelmäkerhossa kuin koulun itse tehdyissä näytelmissä. Myöhemmin muotinäytökset ja kuvaukset ovat jatkuneet ja lisäksi on tullut juontajan työ.
– Esiinnyn juontajana yleisötapahtumissa, yritysten yksityistilaisuuksissa sekä valtakunnallisessa radiossa Radio Novalla. Olen myös muutaman vuoden elämästäni työskennellyt ja esiintynyt taikurinavustajana.
– Kyllä minä jännitän esiintymistä. Jännitys ilmenee oikeastaan ennen esiintymistä, lavan takana tai kun mikki ei ole vielä päällä. Lavalle astuessa jännitys katoaa. Mietin joskus, että sitten kun esiintyminen ei enää jännitä ei enää kannata esiintyä. Olen kääntänyt jännityksen osittain voimavaraksi, uskon että ihminen tekee vielä asteen parempaa työtä kun alla on pieni jännitys. Mielen hallinta on paras keino hallita jännitystä. Täytyy uskoa, että tekee parhaansa vaikka kuinka jännittäisi. Hiki saattaa joskus pukata päälle, mutta siitäkin selvitään hyvällä deodorantilla, Mari naurahtaa.
Nummelalainen Aleksi Kaunisvesi on Euroviisuissa Suomea edustaneen Blind Channelin jäsen. Hän on esiintynyt erilaisilla festivaaleilla, omissa konserteissa ja tv-esiintymisissä sekä sooloartistina että yhdessä yhtyeen kanssa.
– Pieni jännitys kuuluu aina esiintymiseen minun mielestä. Olen aina jännittänyt esiintymisiä hieman. Uran alussa enemmän. Silloin saattoi tiettyä esiintymistä jännittää jo päivänkin ennen esiintymistä, mutta kokemuksen lisäännyttyä se on vähentynyt. Jännitys ilmenee itselläni aika perinteisesti keikkapäivänä joitakin tunteja ennen lavalle menoa, esimerkiksi lievänä hermostuneisuutena. En itse nykyään juuri yritä hallita jännitystä. Pieni jumppaaminen ja omissa oloissa keskittyminen saa kierroksia alas tarvittaessa. Olen huomannut, että jännittäminen on osa esiintymistä ja toisinaan toivon jännittäväni koska tällöin koen saavani lisää voimaa esiintymiseen lavalle astuessa.
Jännäpissa tulee useammin kuin yhden kerran.
Kari Sohlberg
Otalampelainen Antti Taipale on esiintynyt ammatikseen vuodesta 2006 lähtien erilaisissa tilanteissa. Hän on näyttämötaiteilija ja esiintymisiä on ollut pienistä yksityistilaisuuksista yli tuhannen hengen yleisötilaisuuksiin. Myös erilaiset opetus- ja valmennustehtävät työllistävät Taipaletta.
– Esiintymiset jännittävät aina, etenkin juuri ennen näyttämölle meno. Olen huomannut, että jännittäminen menee sykleittäin: välillä jännitän koko päivän esiintymistä, mutta toisena hetkenä vähemmin. Vuosien saatossa olen huomannut, että mitä paremmin tunnen sisällön, mistä olen puhumassa, valmentamassa, opettamassa tai esiintymässä, sitä helpommin voin käsitellä jännitystä. Kun olen tietoinen, mitä teen, voin paremmin olla läsnä esiintymistilanteessa sekä kuunnella ja havaita ympäristöstä tulevia virikkeitä.
– Pahimmillaan jännitys on ilmennyt pahana olona, jopa yökkäyksinä ennen esiintymistä. Erilaiset ja vaihtuvat tuntemukset kehossa, sydämen sykkeen muutokset ja hengityksen nopeutuminen ovat merkkejä tulevasta esityksestä. Nykyään jännitys on minulle eräänlainen fyysinen reaktio keskittymisprosessin alkamisesta: alan valua pikkuhiljaa rooliin ja keskittyä yhä enemmän esitykseen. Kun on perhosia vatsassa tiedän, että oikeaan suuntaan ollaan menossa. Jos ei yhtään jännitä, niin sitten on jotain vialla. Nykyään ajattelen, että eniten esiintymistyössä merkitsee se, että antaa tunteen välittyä ja muistaa, että me kaikki ollaan samaa virtausta. Tämän oivalluksen ymmärtäminen auttoi esiintymisjännityksen rauhoittumisessa.

Nummelalainen Kari Sohlberg on esiintynyt Vihdin Teatterissa talvi- että kesäteatterissa. Hänellä on myös esiintymiskokemusta juontajan tehtävistä ja improvisaatioesityksissä. Esiintymiskokemusta on mainoselokuvista sekä harrastajatuotantona tehdyistä elokuvista.
– Jännitän esiintymistä. Jännitys ilmenee monella tavalla ja noudattaa tiettyä kaavaa. Pari tuntia ennen esitystä keksin oheistoimintaa ollakseni ajattelematta jännittämistä tai höpötän joutavia näyttelijätovereiden kanssa. Jossain vaiheessa kämmenien, kainaloiden ja navan hikoaminen sekä selkää alas valuva hikinoro tulevat kuvioon mukaan. Roolivaatteet pyrin vaihtamamaan vasta aivan viime tingassa. Kun vaatteet laittaa päälle alkaa jännitys välittömästi, jos sitä jotenkin on siihen asti onnistunut välttelemään. Jännäpissa tulee useammin kuin yhden kerran. Pahimmillaan jännitys ilmenee lähes paniikkihäiriötä muistuttavana kohtauksena. Jännittämiseeni kuuluu myös se, että jossain vaiheessa haluan olla itsekseni.
– Paras tai tehokkain, jopa ainoa tapa itselläni on hallita jännitystä yksinkertaisesti keskittymällä sen aisoissa pitämiseen, jotta se ei mene liian pahaksi. Joskus niin pääsee käymään ja silloin teen yksinkertaista kädellä avitettua rauhallista sisään- ja uloshengitystä. Jonkinlainen jännittäminen kuuluu esiintyvän ihmisen arkeen.