Viime viikot ovat muuttaneet suomalaisten ostokäyttäytymistä verkossa.
Suosituin päivä tehdä verkko-ostoksia on edelleen sunnuntai, mutta erot päivien välillä ovat alkaneet tasaantua ja verkosta ostetaan entistä enemmän pitkin viikkoa.
Eniten ostokset ovat lisääntyneet kello 14–15 välillä, ilmenee eurooppalaisen maksupalveluyhtiö Klarnan ostoindeksistä.
Ylipäätään verkko-ostosten teko yksittäisen vuorokauden sisällä on kasvanut kello 7–18 välisenä aikana.
Ennenkin on shoppailtu työajalla. Klarnan aiemman tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista eli 46 prosenttia tekee vähintään kerran vuodessa verkko-ostoksia työajalla.
Lisäksi joka kymmenes 18–35 -vuotias on tehnyt verkko-ostoksia vessassa työajalla.
– Suomalaiset siis tekevät ostoksia aiempaa enemmän päivisin nyt, kun töitä tehdään etänä. Monien arjen aikataulut ovat myös muuttuneet lomautusten vuoksi, toteaa tiedotteessa Suomen Klarnan markkinointijohtaja Jannica Nyman
Sama suuntaus näkyy muissakin Pohjoismaissa. Verkosta ostetaan yhä enemmän päiväsaikaan.
Kuitenkin esimerkiksi ruotsalaiset shoppaavat työpäivän aikana eniten lounastauollaan, kun taas suomalaisten ostosten tekeminen on vilkastunut eniten iltapäivällä.
Naiset ovat alkaneet kuluttaa yhä suuremman osan verkko-ostosten rahoistaan elektroniikkaan, kun taas miehillä päivittäisten ruokaostosten ja lastentarvikkeiden osuus on lisääntynyt eniten.
Klarnan mukaan 18–35 -vuotiaat suomalaiset ovat viime viikkoina alkaneet satsata lastentarvikkeisiin kun taas sekä 36–55 -vuotiaat että yli 56-vuotiaat ostavat verkosta yhä enemmän ruokia ja juomia.
Kaikissa ikäryhmissä myös elektroniikan osuus on noussut verkko-ostoksissa.
Näyttää siltä, että nuoremmat kuluttajat asettavat etusijalle kotiolojen helpottamisen, kuten lastentarvikkeet ja elektroniikan, Nyman arvelee.
Vanhemmat ikäryhmät puolestaan tekevät aiempaa enemmän päivittäisiä ruokaostoksia verkossa.
– Monet testaavat nyt ensimmäistä kertaa ruokaostosten tilaamista kotiin, Nyman sanoo.
Maantieteellisesti Lapissa, Pohjanmaalla, Kainuussa ja Ahvenanmaalla verkko-ostosten suhteellinen osuus on laskussa, kun taas Pirkanmaan, Uudenmaan ja Pohjois-Savon asukkaat ovat lisänneet osuuttaan.