Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttajien suosiman Puhoksen ostarin yritykset menestyvät – etenkin etniset ruokakaupat kukoistavat

Puhoksen ostoskeskuksessa toimii kymmeniä yrityksiä. Tutkimme pistokokeella 15 yritystä, miten ne ovat menestyneet.

Tulosten perusteella valtaosa Puhoksen yrityksistä on pärjännyt viime vuosina taloudellisesti vähintäänkin kohtalaisesti, osa jopa loistavasti.

Valovoimaisin raketti lienee Beno Oy, joka aloitti vuonna 2015. Beno on laajentanut myös Turkuun.

Benon liikevaihto on kolminkertaistunut muutamassa vuodessa 1,2 miljoonasta eurosta 3,9 miljoonaan euroon. Yrityksen viime tilikauden voitto oli noin 100 000 euroa. Asiakastiedon mukaan yritys työllistää neljä henkeä.

Voimakkaasti on kasvanut myös 2014 perustettu Halkout Oy, joka harjoittaa ravintolatoimintaa työllistäen 7 henkeä. Halkoutin liikevaihto oli viime tilikaudella 1,2 miljoonaa euroa, ja se teki sillä 50 000 euron voiton.

Omaa luokkaansa Puhoksen yrityksistä on Alanya Market. Sen taustayhtiö Cemet Oy on toiminut jo vuodesta 2009. Turkin kansalaisen Aleattin Gürmüçin yritys on viime vuosina lähes tuplannut liikevaihtonsa 4,1 miljoonasta eurosta 7,4 miljoonaan.

Alanyalla on myymälät myös Espoossa ja Tampereella. Puhoksessa Alanya siirtyi äskettäin uusiin laajempiin tiloihin. Ehkä laajentumisten takia yritys teki toissa tilikaudella 182 000 euron tappiot. Sitä ennen yritys tuotti voittoa reilut 100 000 euroa.

Elintarvikekauppaa harjoittaa myös Chili's, joka on perustettu 2015. Voimakkaasti kasvaneen kaupan viime tilikauden liikevaihto oli 700 000 euroa. Yritys ponnisti voitolliseksi viime kaudella.

Elektroniikan korjausta ja kauppaa harjoittava Tronik Oy perustettiin vuonna 2016. Tronik on lähes tuplannut liikevaihtonsa 67 000 eurosta 102 000 euroon. Viime tilikauden voitto oli 10 000 euroa.

Työvoiman vuokrausta Puhoksessa harjoittaa ainakin kaksi yritystä. Goodjobs Kuljetus Oy työllistää tuoreimpien tietojen mukaan 13 henkeä.

Somalialaisen Ahmed Mohamadin omistamalla yrityksellä on pitkä historia ilmeisesti yrityskauppojen seurauksena, sillä ensimmäinen merkintä yritysrekisterissä on jo vuodelta 1961. Yrityksen hallituksessa on myös useita suomalaisia.

Yritys esiintyy verkossa Goodjobs Finland -brändillä, jonka lähipiirissä näyttää vastuuhenkilöiden kytkentöjen mukaan olevan lukuisia muitakin yrityksiä.

Goodjobs Kuljetus tekee noin 200 000 euron liikevaihtoa ja on ollut voitollinen viimeiset neljä tilikautta.

Rakennustyöntekijöitä vuokraava RGT Group Oy Ltd työllistää seitsemän henkeä. Liikevaihto on ollut noin puoli miljoonaa euroa.

Puhoksessa toimii laaja kirjo yrityksiä. Al-Hera Hajj & Tours Oy on vuonna 2017 perustettu matkatoimisto. Sen liikevaihto tuplaantui vuodessa 423 000 euroon, ja yritys on tuottanut voittoa.

Toiminimi Ari Rantanen on harjoittanut urheiluhierontaa vuodesta 1992. Yrityksen tilinpäätöstietoja ei ole saatavilla.

Vuonna 2014 on aloittanut Queens Online Store Oy, joka myy verkossa musliminaisten vaatteita huiveista iltapukuihin. Tuoreita tilinpäätöstietoja ei ole saatavilla. Nettisivuillaan yritys kertoo sulkeneensa fyysisen myymälänsä viime vuonna.

Toissa vuonna on aloittanut Scandic Skincare Solutions Oy, joka teki ensimmäisenä tilikautenaan pientä liikevaihtoa.

Tutkituilla yrityksillä ei useimmiten ollut lainkaan rekisteröityjä maksuhäiröitä.

Kirkuk Ravintolan taloustietoja ei ollut saatavilla. Ei myöskään viime vuonna aloittaneiden Afia Elintarvikekaupan eikä Al Salam Oy:n valintamyymälän.

Lue aiheesta lisää: Kiinteistösijoittajat haalivat maahanmuuttajien suosiman ostarin osakkeita Helsingissä, vaikka vuokratontilla olevan rakennuksen arvo on 0 euroa – "Vaikea tilanne"