Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuutto ja ilmastonmuutos ovat suomalaisten mielestä EU:n suurimmat ongelmat

Maahanmuutto ja ilmastonmuutos ovat suomalaisten mielestä EU:n suurimmat ongelmat. Viime syksynä tehtyihin kyselyihin perustuvan Eurobarometrin mukaan suomalaiset kuitenkin suhtautuvat EU:n sisäiseen maahanmuuttoon myönteisemmin kuin EU-kansalaiset keskimäärin, tiedottaa Euroopan komission Suomen-edustusto.Maahanmuuttoon EU:n ulkopuolelta suomalaiset sen sijaan suhtautuvat jonkin verran kriittisemmin.

EU-maiden julkisen talouden tila ei puhuta suomalaisia aivan yhtä paljon kuin vielä vähän aikaa sitten. Suomalaiset pitävät silti sitä tärkeämpänä asiana kuin EU-kansalaiset keskimäärin, selviää Eurobarometristä.

Suomalaisten luottamus moniin instituutioihin on selvästi vahvempaa kuin EU-maiden kansalaisilla keskimäärin. Tämä koskee niin turvallisuudesta huolehtivia kuin poliittisiakin instituutioita. Suomalaiset luottavat myös mediaan enemmän kuin EU-kansalaiset keskimäärin.

Syksyn 2019 Eurobarometrin kansallisen raportin mukaan EU merkitsee suomalaisille ennen muuta positiivisia käytännön asioita: vapautta matkustaa, opiskella ja työskennellä kaikkialla EU:n alueella sekä yhteistä rahaa. EU on heille myös rauhan, ihmisoikeuksien ja lakien kunnioittamisen unioni.

Suurin osa suomalaisista uskoo kyselyvastausten perusteella olevansa perillä Eurooppaa koskevista asioista erittäin tai melko hyvin. Suomalaiset otaksuvat itsensä ja muiden suomalaisten tietämyksen Euroopan asioista paremmaksi kuin EU-kansalaiset keskimäärin. Silti EU on suomalaisille varsin etäinen.

Suomalaiset suhtautuvat yksiselitteisen myönteisesti EU-kansalaisten oikeuteen asua ja työskennellä missä tahansa EU-maassa.

Neljä viidestä suomalaisesta kannattaa talous- ja rahaliittoa sekä yhteistä valuuttaa euroa. Suomalaiset suhtautuvat yhteiseen valuuttaan myönteisemmin kuin EU-kansalaiset keskimäärin.

Joka toinen suomalainen kannattaa EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa, useampi kuin kaksi kolmesta eurooppalaisen tason puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tosin kumpi tahansa miellyttää suomalaisia EU-kansalaisten keskiarvoa vähemmän, kerrotaan tiedotteessa.

Enemmistö suomalaisista arvioi, että demokratia toimii EU:ssa vähintäänkin melko hyvin. Käsitys demokratian toteutumisesta omassa maassa erottaa suomalaiset selvästi EU28-maiden keskiarvosta. Suomalaiset kertovat tyytyväisyydestään asioiden tilaan kotimaassaan.

Tämä luonee pohjan sille, että suomalaisten kokema luottamus niin oman maansa kuin kansainvälistenkin instituutioiden toimintaan on selvästi vahvempaa kuin Euroopan kansoilla keskimäärin.

Eurobarometri-kysely toteutettiin kaikissa EU:n jäsenmaissa, viidessä jäsenehdokasmaassa ja Pohjois-Kyproksella viime vuoden marraskuun 14. ja 29. päivien välisenä aikana. Kyselyyn osallistui EU:n jäsenmaissa 27 382 yli 15-vuotiasta vastaajaa. Suomessa haastatteluja tehtiin 1 001. Haastattelut tehtiin henkilökohtaisesti ja kussakin maassa maan omilla kielillä.

Juttua muokattu 21.2.2020 kello 14.21: Lause "Maahanmuuttoon EU:n ulkopuolelta suomalaiset sen sijaan suhtautuvat jonkin verran kriittisemmin" siirretty ensimmäisessäkappaleessa kappaleenloppuun.