Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Astetta rockimpi asenne siivitti Vihtiä Vuoden talvikaupunki -kilpailussa – Kulttuurituottaja Tommi Muhli: "Mieluummin teen kuin jätän tekemättä"

Kun Vihdin kunnan kulttuurituottajalle Tommi Muhlille mainitsee siitä, että kovin moni viranhaltija ei välttämättä tekisi kunnan promovideolla lumienkeleitä kymmenen asteen pakkasessa metallirengaspaita päällä ja täydessä black metal -maskissa, saa vastaukseksi hyväntahtoista naurua. Itsensä likoon laittaminen ei ollut Muhlille kynnyskysymys, kun kunnalle kaivattiin videota Ylen Puoli seitsemän -ohjelman järjestämään leikkimieliseen Vuoden talvikaupunki 2022 -kilpailuun.

– Mieluummin teen kuin jätän tekemättä, kuvailee Muhli.

– Ja kenet muun olisin ylipuhunut tähän hommaan, hän virnistää.

Kilpailusta vinkkasi aktiivinen kuntalainen, ja kunnassa otettiin vinkistä nopeasti koppi. Ajatuksissa oli, että kisaa varten voisi keksiä jotakin erilaista, hieman tavallista "rockimpaa". Muhli kertoo miettineensä ajankohtaisia musiikkituulia, ja mielessä pyörivät nu metal -musiikkityylin uusi nousu, Blind Channel -yhtyeen suosio – ja sitten mieleen juolahti black metal -bändien promokuvien usein talvinen kuvasto.

– Mietin, että mitä jos laitan sen [black metal] tyypin suksille, kertoo Muhli.

Syntyi Nummelanharjun druidi, joka suitsuttaa Vihdin taikatalvea niin harjun hiihtoladulla, lentokentän retkiluisteluradalla kuin Vihti Ski Centerin laskettelurinteissä.

Mieluummin teen kuin jätän tekemättä.

Tommi Muhli

Videon kuvauksesta vastasi paikallisen Joenrinne Filmsin taiteellinen johtaja Eero Joenrinne ja musiikista Tommi Muhli. Napakat ja nasevat sanoitukset ja musiikin sävellys syntyivät nopeasti viikonlopun aikana vahvan kokemuksen pohjalta.

– Olen soittanut metallimusiikkia aktiivisesti kymmenisen vuotta bändissä, jonka kanssa julkaisimme maailmanlaajuisesti muutaman pitkäsoiton ja kiersimme ympäri Eurooppaa. Sen jälkeenkin on ollut aktiivisia musiikkihommia, mutta eri tyylin parissa, kertoo Muhli.

Hän on myös harrastanut teatteria yläasteikäisestä lähtien ja esiintynyt Vihdin Teatterissa sekä säveltänyt esityksiin musiikkia vuodesta 2012 lähtien.

Muhli teki aiemmin pitkään markkinointivastaavan töitä suuressa levy-yhtiössä. Koulutukseltaan hän on kuitenkin nimenomaan kulttuurituottaja, ja hyppäsi Vihdin kunnan palvelukseen vuonna 2019. Vihdillä oli tarjota modernit rakenteet kulttuuritoiminnalle ja mielenkiintoinen työnkuva, josta ei selvästi ainakaan yllättäviä käänteitä puutu.

Vihdin luova kisavideo keräsi suitsutusta sosiaalisessa mediassa, vaikka erilainen lähestymistapa ei toki kaikkia miellytä. Vihdin kunnassa Nummelanharjun druidi herätti innostusta. Kunnanjohtaja Erkki Eerola kuvailee, että video onnistuu kiteyttämään ydinasioita kunnasta.

– Tämä ei olisi toiminut, jos olisimme menneet kokoushuoneeseen miettimään.

Video erottui muiden kilpailuun osallistuneen 60 kunnan ja kaupungin joukosta ja siivitti Vihdin kolmen finalistin joukkoon Savitaipaleen ja Kemijärven kaveriksi. Finaaliin pääsyn keskeisenä kriteerinä oli videosta välittyvä vahva tunne.

Kilpailun voittaja ratkesi yleisöäänestyksellä. Vihti sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Voiton vei Kemijärvi ja toisen sijan otti Savitaipale.