Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Microsoftin datakeskus Vihtiin – tulevaan Rostin yrityspuistoon Etelä-Nummelaan

Kunnanjohtaja Erkki Eerola: "Kokoluokaltaan Vihdin kunnan historian suurin yksittäinen investointi"

Microsoftin Etelä-Suomeen suunnitteleman datakeskusalueen kolmas sijaintipaikka on Vihti. Datakeskus tulee Rostin yrityspuistoon, joka rakentuu moottoritien ja Vanhan Turuntien väliin Etelä-Nummelaan.

– Datakeskus on Rostin yrityspuiston ensimmäinen julkistettu yritysinvestointi. Kokoluokaltaan se on Vihdin kunnan historian suurin yksittäinen investointi ja tuo hyvinvointia koko läntiselle Uudellemaalle, iloitsee kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Maaliskuussa Microsoft ja Fortum kertoivat Espooseen ja Kirkkonummelle sijoittuvista datakeskuksista. Vihtiin suunniteltu kolmas datakeskus täydentää Microsoftin datakeskusalueen konseptin, johon kuuluu kolme erillistä ja itsenäisesti toimivaa, mutta toistensa kanssa synkronoituvaa datakeskusta. Näin varmistetaan asiakkaiden datan turvaaminen mahdollisimman pienellä vasteajalla kaikissa olosuhteissa.

Rakentamisen on määrä alkaa, kun kaikkien kolmen sijaintipaikan kaavat on vahvistettu ja tarpeelliset luvat saatu, tiedottaa Microsoft.

Tämä on meille paras palkinto siitä kovasta työstä, jota uusien, isoillekin hankkeille sopivien yritysalueiden mahdollistamiseksi on Vihdissä viime vuosina tehty.

Petra Ståhl, elinvoimajohtaja, Vihdin kunta

Lähes 150 hehtaarin laajuisen Rostin yrityspuiston eli Etelä-Nummelan työpaikka-alueen asemakaava on valmis, muttei vielä lainvoimainen, koska siitä on valitettu.

Uskon, että tällä valtakunnallisestikin merkittävällä hankkeella on Vihdin, ja koko läntisen Uudenmaan, elinvoimalle yhtä suuri merkitys kuin on aiemmin ollut aluettamme halkovien rautatien ja moottoritien rakentamisella. Datakeskukset ovat tulevaisuuden valtaväyliä, ja sellaisen sijoittuminen Vihtiin antaa meille loistavan tilaisuuden kuntamme vetovoimaisuuden kasvattamiselle, toteaa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen.

– Datakeskus on edellyttänyt kunnassa paljon työtä, ja olen kiitollinen, että yhteistyö Microsoftin ja hankeselvitystä tehneen Fortumin kanssa on ollut alkumetreistä saakka toimivaa. Microsoftin datakeskushankkeella on suuri positiivinen vaikutus kunnan työllisyyteen ja kehitykseen. Tämä on loistava osoitus Vihdin ja yritysalueiden vetovoimaisuudesta, jatkaa kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Uudella datakeskusalueella on keskeinen rooli Suomen digitaalisen muutoksen vauhdittamisessa. Tutkimuslaitos IDC:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana Microsoft, sen ekosysteemi ja pilviasiakkaat voisivat yhdessä tuottaa yli 17,2 miljardia euroa uutta kumulatiivista liikevaihtoa, ja Suomeen voi syntyä yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille. 

– Datakeskusalueen avulla yritykset, julkinen sektori, tutkimusorganisaatiot ja korkeakoulut voivat hyödyntää pilvilaskentaa entistä tehokkaammin innovaatiotoiminnassa, digitalisaatiohankkeissa ja datapohjaisen liiketoiminnan kasvattamisessa, sanoo Microsoftin Suomen maajohtaja Mervi Airaksinen tiedotteessa.

Uusi datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta, yli 200 datakeskusta ja yli 280 000 kilometriä valokuitukaapelia. Microsoftin pilvi-infrastruktuuri palvelee yli miljardia asiakasta 140 maassa.

Vihdin kunnassa hanketta ovat edistäneet kunnan elinvoimapalvelut yhteistyössä muiden johtavien viranhaltijoiden kanssa. Datakeskuksen rakentaminen edellyttää asemakaavan vahvistamista ja tarvittavien lupien hyväksymistä. Microsoftin kiinnostus uutta yritysaluetta kohtaan on otettu kunnassa ilolla vastaan.

– Tämä on meille paras palkinto siitä kovasta työstä, jota uusien, isoillekin hankkeille sopivien yritysalueiden mahdollistamiseksi on Vihdissä viime vuosina tehty. Suurimman kiitokseni suuntaan henkilöstöllemme, joka on tämänkin hankkeen mahdollistamiseksi tehnyt vaikuttavan päämäärätietoista työtä, elinvoimajohtaja Petra Ståhl kertoo.