Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sano "EI" naisiin kohdistuvalle väkivallalle – Hiidenveden Zontakerhon yleisötilaisuus Nummelassa

Tilaisuudessa puhuvat kansanedustaja Maria Guzenina, perheneuvoja Mikka Heino ja johtava diakoni Päivi Savolainen-Kauppila.

Hiidenveden Zontakerho ry. järjestää osana naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kampanjaa kaikille asiasta kiinnostuneille avoimen tilaisuuden tiistaina 29.11. Vihdin lukion auditoriossa Nummelassa klo 18.

Tilaisuudessa kansanedustaja Maria Guzenina kertoo omista kokemuksistaan väkivallasta, jota hän koki aikanaan omassa lapsuuden perheessään. Kokemusasiantuntijana hän kertoo myös, mikä on auttanut häntä toipumaan kokemastaan.

Lähisuhdeväkivalta on suuri yhteiskunnallinen ja inhimillinen ongelma. Lähisuhdeväkivalta on sukupuolittunutta ja sen kohteena on useimmiten nainen.

Miten asiaan voi puuttua ja mistä löytyy tukea? Siitä kertovat perheneuvoja Miikka Heinonen perusturvakuntayhtymä Karviaisesta ja johtava diakoni Päivi Savolainen-Kauppila Vihdin seurakunnasta.

Toivoa tilaisuudessa musiikkiesityksin tuottavat Elina ja Esa Alavillamo.

Kampanjaa ovat Hiidenveden Zontakerhon kutsusta tukeneet Tapio Aaltonen, Elina ja Esa Alavillamo, Erkki Eerola, Jan von Gerich, Roosa Järventausta, Inari Krohn, Pippa Laukka, Satu Nokelainen, Pia Penttala, Esa Sievinen, Arja Uusitalo, Pekka Valkeapää ja Eerikki Viljanen.

Zonta Says NO to Violence Against Women -kampanja osoittaa Zonta International -järjestön jatkuvaa sitoutumista naisten turvallisuuden ja suojelun varmistamiseen esimerkiksi nyt, kun naiset kokevat poliittisista ja uskonnollisista syistä väkivaltaa mm. Iranissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. 16 kampanjapäivän aikana 25.11.–10.12. zontat lisäävät tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta kotikaupungeissaan.

Kansalliset, väkivaltakokemuksia koskevat väestötutkimukset osoittavat, että naiset kokevat huomattavasti useammin seksuaalista väkivaltaa sekä lähisuhdeväkivaltaa. Henkirikostilastoissa vuosina 2013–2018 naisuhreista 60 % ja miesuhreista 8 % oli puolisonsa tai ex-puolisonsa surmaamia. EU-tasolla toteutetun väestökyselyn mukaan joka kolmas suomalainen nainen on kokenut fyysistä tai seksuaalista parisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana. Puolet suomalaisista naisista on kokenut nykyisen tai entisen puolisonsa taholta henkistä väkivaltaa. Vainoa on kokenut puolestaan 24 % ja seksuaalista ahdistelua 42 % suomalaisista naisista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut kesäkuussa 2022 ohjeet kunnille ja hyvinvointialueille lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteiden ja lähisuhdeväkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi. Näiden ohjeiden tukemana on mahdollisuus ja velvoite luoda työlle toimivat rakenteet, riittävät resurssit sekä sopia seuranta ja arviointi. Monialainen yhteistyö lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi on kaikkien toimijoiden vastuulla. Keskeisessä roolissa on kuntien, hyvinvointialueiden, yksityisten palvelun tuottajien sekä kolmannen sektorin yhteistyö.