Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikaviestit käytössä – Epäily: Laittoman maahantulon reitti Suomen itärajalla

Rajavartiolaitos epäilee kansainvälisen rikollisryhmän suunnitelleen laittoman maahantuloreitin avaamista Venäjältä Suomeen. Rikosepäily paljastui Venäjän rajavartiopalvelun ja Kaakkois-Suomen rajavartioston yhteistyön perusteella, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston partio otti kiinni Lappeenrannan Ylämaan alueelta kiinni kaksi Iranin kansalaista, joiden epäiltiin ylittäneen valtakunnan rajan maastossa Venäjältä Suomeen varhain aamulla 2. kesäkuuta, kerrotaan Rajavartiolaitoksen tiedotteessa.

Rikollisryhmän jäsenten ja iranilaiskolmikon välinen pikaviestinsovellusten käyttö on mahdollistanut laittoman matkan etenemisen ohjaamisen Iranista Venäjän kautta Suomeen.

Esitutkintaan liittyen yksi Suomessa asuvista epäilyistä on vangittuna. Rikosepäilyn esitutkinta on valmistunut, ja se on siirretty Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaa varten.

Muutaman kilometrin päässä iranilaiskaksikon kesäkuisesta kiinniottopaikasta tavattiin myöhemmin kaksi pääkaupunkiseudulla asuvaa henkilöä liikkumassa henkilöautoilla tarkoituksenaan noutaa laittomasti Suomeen saapunut iranilaiset. Lisäksi myöhemmin samana päivänä Venäjän rajavartiopalvelu ilmoitti ottaneensa kiinni yhden tapaukseen liittyvän iranilaismiehen.

Kaakkois-Suomen rajavartioston esitutkinnan perusteella voidaan epäillä kolmea eri Suomessa asuvaa henkilöä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Lisäksi kahden ulkomailla vaikuttavan henkilön epäillään liittyvän oleellisesti laittoman maahantulon järjestämiseen, mutta heitä ei ole tavoitettu esitutkintaan Suomessa, tiedotteessa kerrotaan.

Esitutkinnassa selvisi, että ulkomailla vaikuttavat henkilöt ovat matkustaneet Suomeen tänä vuonna talven ja kevään aikana kahdesti. Ainakin toisella kertaa on käyty tiedustelemassa paikkoja Vaalimaan ja Ylämaan suunnalla Venäjän rajan läheisyydessä. Lisäksi kaksi Suomessa asuvaa rikoksesta epäiltyä henkilöä vieraili samalla alueella muutamaa päivää ennen laitonta maahantuloa tiedustellen olosuhteita kaakkoisrajalla.