Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmisten palvelutarve kasvaa voimakkaasti – Vihdin kunnanvaltuusto hyväksyi Karviaisen palvelutasosuunnitelman

Vihdin kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan Perusturvakuntayhtymä Karviaisen palvelutasosuunnitelman vuosille 2021-2024. Palvelutasosuunnitelmassa määritellään Karviaisen palveluverkko, tuotettavat palvelut, palveluiden kehittämislinjaukset sekä palveluille asetettavat määrälliset ja taloudelliset tavoitteet.

Valtuusto kantoi huolta erityisesti kuntalaisten ikääntymisestä.

Kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuorossa Arja Uusitalo sanoi, että Karviaisen strategiasuunnitelman lähtökohdat ovat haastavat: väestö vanhenee ja talous on tiukka.

– Tavoitteeseen olla Suomen paras seuraavan neljän vuoden aikana on työtä edessä, jos tarvevakioiduilla kuluilla onnistumista mitataan, Uusitalo totesi ja sanoi, että on asetettava selkeät mittarit tavoitteille.

– Suunnitelman keinot ovat moderneja ja aikaan sopivia. Tulevat vuodet kertovat, miten keinovalikoma riittää ja miten toteutus onnistuu, Uusitalo myös totesi.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa Terhi Mattila totesi väestön ikärakenteen muuttumisen tuovan muutostarvetta palveluiden tuottamiseen.

– Tarvitaan yhä vähemmän neuvola- ja kouluterveydenhoitajia ja vastaavasti yhä enemmän hoitajia ikäihmisten avuksi. Tilanne edellyttää myös taitavaa muutosjohtamista.

Mattila muistutti myös siitä, että digitaaliset palvelut eivät saa korvata ihmiskontaktia.

– Erityisesti sille väestönosalle, joka ei ole älylaitteiden kanssa sinut, pitää varmistaa mahdollisuus asioida perinteisin menetelmin.

– Vaikka Karviaisen palvelutasosuunnitelma tähtää suuriinkin toiminnallisiin muutoksiin ja kustannusten hillintään, olen erittäin tyytyväinen, että palvelutaso halutaan pitää vähintään nykyisellä tasolla, Mattila lopetti.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa Raine Jakka halusi kiinnittää huomiota nimenomaan ikäihmisten palveluihin haastavana kohtana suunnitelmassa. Suunnitelmakaudella yli 75-vuotiaiden määrä lisääntyy noin tuhannella ja palvelutarve kasvaa voimakkaasti.

Jakka huomautti, että tässä ikäluokassa muistisairauksia esiintyy vähintäänkin lievässä muodossa noin puolella ja keskivaikeaa sekä vaikeaa dementiaa noin 10-15 prosentilla.

Niinpä ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista tarvitaan jatkossa huomattavasti enemmän. Jakka huomautti, että jo lähtötilanne on huolestuttava.

– Karviainen on joutunut jo tänä vuonna nostamaan tehostetun asumisen ostopalvelujen määrää 147:stä 170:een paikkaan. Sen lisäksi marraskuun lopulla jonossa oli vielä 18 jo tiukat tarvekriteerit täyttänyttä asiakasta.

Jakka halusikin kiirehtiä suunniteltua hybridiosastoa, joka tukisi niin ikäihmisten kotihoitoa, kuntoutusta kuin omaishoitajien työtäkin.

– Tilanne ikäihmisten kohdalla on todella haastava, sanoisinpa jopa vaikea, eikä se tule vuosikymmeniin helpottumaan.

– Ennaltaehkäisy on pitkässä juoksussa ehdottomasti parasta säästöä, totesi vihreiden ryhmäpuheenvuorossa Olli Pekka Hatanpää.

Hatanpää sanoi paljon palveluja käyttävien kokevan palvelut usein erillisinä ja pirstaleisina. Niinpä hänestä palveluintegraatio on hyvä asia.

Hatanpääkin huomioi juuri väestön ikääntymisen ja huomautti, että muistisairaiden hoitoon tarvitaan jatkuvasti lisää tehostetun hoidon paikkoja. Lisäksi hän toivoi Karviaisen kiinnittävän huomiota ikäihmisten yksinäisyyteen.

Valtuusto äänesti vuosipalkkioista: sekä kokous- että vuosipalkkioita alennetaan

"Vuosi on ollut erittäin haastava" – Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen summasi kulunutta vuotta