Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaalit | Vihdin kirkkoherra: "Keskiryhmän näkemykset seurakunnan kiinteistöratkaisuista saivat vaaleissa positiivista palautetta"

Pekka Valkeapää iloinen, että kirkkovaltuustoon valittiin kolme nuorta ihmistä.

Vihdin seurakunnan uuden, kauden 2023–26 kirkkovaltuuston 27 paikkaa jakautuvat seuraavasti: keskustataustainen Keskiryhmä 8 paikkaa, "peruskirkkoväen" Rohkeasti huomiseen! 7 paikkaa, Sosialidemokraatit, vihreät ja sitoutumattomat 6 paikkaa, kokoomustaustainen Seurakunta arkielämän keskellä 5 paikkaa ja uusi Konservatiivit keskellä kirkkoa 1 paikka. Ryhmien aatteellisista puoluekytköksistä huolimatta merkittävä osa kirkkovaltuutetuista on poliittisesti sitoutumattomia.

Vihdin kirkkoherra Pekka Valkeapää painottaa, että seurakunnan hallinto kirkkovaltuustossa ja kirkkoneuvostossa on erilaista kuin kunnallinen hallinto.

– Kirkollinen päätöksenteko ei ole puoluepolitiikkaa, vaan se on yhteisen näkemyksen etsimistä seurakunnan rahojen käyttämisestä ja hengellisen toiminnan suunnasta. Toki eri valitsijayhdistysten alla seurakuntavaaleissa olleet korostavat päätöksenteossa jossain määrin eri asioita, mutta ”puoluekuria” on hyvin vähän jos ollenkaan.

– Seurakunnan hallinnossa ei toimita puolueissa, eikä harjoiteta oppositiopolitiikkaa. Ajamme yhdessä yhteistä hyvää Vihdin seurakunnalle.

Vaalituloksesta Valkeapää panee ilolla merkille, että kirkkovaltuustoon valittiin kolme nuorta ihmistä. Nuorin kirkkovaltuutettu Sanni Kemppainen on lukiolainen. Myös Jemina Viherkanto on 18-vuotias ja Lotta-Liina Peltonen 25-vuotias.

– Nuorten ääni kuuluu valtuustossa ja se on tosi tärkeää! Heidän käsiinsähän tämä kirkko ajallaan jää.

Valkeapäästä on huomion arvoista, että Keskiryhmästä muodostuu kirkkovaltuuston suurin ryhmä. Keskiryhmästä löytyvät myös vaalien ääniharavat, Maija-Liisa Suomala ja Pekka Viljanen.

– Ehkä on niin, että erityisesti Keskiryhmän voimakkaasti ajamat näkemykset liittyen seurakunnan kiinteistöratkaisuihin saivat tässä vaalissa positiivista palautetta.

Ehdokaslistojen saamia äänimääriä ei voi suoraan verrata vuoden 2018 seurakuntavaaleihin. Vaaliessa 2022 ehdokaslistoihin tuli muutoksia ja äänioikeutettujen määrä laski.

– Rohkeasti huomiseen! -listalla on paljon ehdokkaita edellisten vaalien Kotiseurakunnan parhaaksi -listalta ja Sosiaalidemokraatit ja sitoutumattomat -listalle on tullut lisänimike vihreät. Näin ollen voi hiukan varauksellisesti sanoa, että näistä ehdokaslistoista jälkimmäinen on saanut lisäkannatusta. Keskiryhmää voi pitää selkeästi ehdokaslistana, jonka kannatus on kasvanut, kommentoi kirkkoherra.

– Leimallisesti konservatiivisia arvoja edustava, Konservatiivit keskellä kirkkoa -ehdokaslista sai vain yhden edustajan kirkkovaltuustoon, hän lisää.

Vihdin kirkkovaltuuston koko kutistuu nykyisestä 33:sta kuudella, koska seurakunnan jäsenmäärä on pudonnut alle 20 000:n.

Lue lisää: Yli puolet Vihdin uuden kirkkovaltuuston jäsenistä Nummelan alueelta

Lue lisää: Vihdissä putosi kymmenen nykyistä kirkkovaltuutettua