Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uudenmaan sote-alueen budjetista saatiin kasaan riitaisa sopu, joka voi vielä kaatua – niukka enemmistö poliittisista ryhmistä on tiistaina saavutetun neuvottelutuloksen takana

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen poliittiset ryhmät ovat käyneet neuvottelut ensi vuoden budjetista riitaisissa merkeissä ja pahasti jakautuneena. Suurin erimielisyys koskee asiakasmaksuja, joita ollaan harmonisoimassa.

Budjettineuvotteluissa saavutettiin tiistaina sopu mutta laiha sellainen.

Sovussa ovat mukana kokoomus, RKP, keskusta ja Liike Nyt. Muut ryhmät marssivat neuvotteluista ulos.

Sovun takana olevissa ryhmissä on 43 aluevaltuutettua, kun valtuustossa on yhteensä 79 jäsentä. Tämä tarkoittaa, että budjetista lopullisesti päätettäessä ryhmäkurin täytyy pitää, jotta sovitut kohdat menevät läpi.

Kiistaa on erityisesti kotihoidon asiakasmaksuista, omaishoitajille maksetusta tuista ja vammaisten palveluista perittävistä maksuista, kuten aterioiden hinnoista. Kyseiset maksut on hinnoiteltu tällä hetkellä jokaisessa kunnassa eri tavoin, ja niissä on suuriakin eroja. Ensi vuoden alusta maksut pitää olla koko hyvinvointialueella samat.

Ensi vuoden budjettiesitys oli laadittu siten, että asiakasmaksujen harmonisoinnissa käytetään pääosin lakisääteisiä kattoja, jotka eduskunta on hyväksynyt. Se voisi tuoda kovia maksujen korottamista erityisesti Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa, kosa siellä on ollut matillisempia maksuja ja parempia tukia kuin joissakin muissa alueen kunnissa.

Lue lisää: Kotihoidon asiakasmaksuista kuuma peruna aluehallituksessa – Näin maksuille voi käydä esimerkiksi Lohjalla, Vihdissä ja Siuntiossa

Kärkevimmin maksukorotuksia ovat tuoreeltaan arvostelleet vihreät ja SDP.

SDP toteaa, ettei se hyväksy omaishoitajien, vammaisten ja vanhusten kurittamista.

− Ei tällaiseen kokoomuksen kyhäilemään kylmäävään leikkausbudjettiin voi mennä mukaan, toteavat SDP:n budjettineuvottelijat Joona Räsänen Lohjalta ja Maria Guzenina Espoosta.

He pitävät käsittämättömänä esitettäviä leikkauksia omaishoitajien tukeen, vammaisten toimeentuloon ja vanhusten palveluihin.

Perussuomalaiset nostavat esiin erityisesti leikkaukset omaishoidontukiin.

− Katsomme, että omaishoitajien panos on ensiarvoisen tärkeää niin taloudellisesta näkökulmasta kuin hoidettavankin kannalta. Siksi omaishoidon tukien taso tulisi harmonisoida ylempien alueella maksettujen tukien mukaan, vaatii perusuomaisten ryhmä. Sen puheenjohtaja on vihtiläinen Veli-Matti Laitinen.

− Hyvinvointialueen taloustilanne on tiukka, mutta säästöjen repiminen omaishoitajien, vammaisten ja ikäihmisten kustannuksella ei ole kestävää. Erimielisyydessä oli kyse kokonaisuuden kannalta pienistä, mutta yksittäisten ihmisten kannalta erittäin merkittävistä summista, sanoo Länsi-Uudenmaan vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Henna Partanen.

RKP:n Henrik Wickström sanoo, että asiakasmaksujen tasapainon löytäminen on ollut vaikeaa, mutta nyt saavutettiin kompromissi.

– Tällä sopimuksella pystyimme välttämään kotihoidon maksun shokkikorotuksen Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Espoossa. Lisäksi omaishoidon leikkauksia ei toteuteta täysimääräisesti. Maksujen yhdenmukaistamisen myötä kotihoidon maksu on alhaisempi esimerkiksi Hangossa, Siuntiossa ja Inkoossa.

Budjettineuvotteluja johtanut kokoomuksen Mervi Katainen kiittelee saavutettua sopua. Hän muistuttaa, että hyvinvointialue aloittaa toimintansa vaikeassa taloustilanteessa.

− Pidän hyvänä, että vuoden 2023 talousarviosta päästiin sopuun. Talouden sopeuttamistarve on tulevina vuosina massiivinen.

− Koska taloudellinen tilanne on huolestuttava, pyrimme pitämään menolisäykset mahdollisimman pieniä, mutta niin, että pystyimme samalla varmistamaan, että mikään asukasryhmä ei joudu kohtuuttomaan tilanteeseen, kun pakolliset maksujen harmonisoinnit tehdään, sanoo Katainen.