Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Marja Keski-Luopa | Kiitos 40 vuodesta – vihtiläinen paikallisjournalismi on tärkeää! Ja se jatkuu vaikka 70-vuotias Lutari loppuu

Tampereen yliopistossa opiskellessani sain toimitusharjoittelijan paikan Kangasalan Sanomista 1981, ja sillä tiellä olen edelleen. Marraskuun puolivälissä 1982 muutin työn perässä Vihtiin. Nummelan osoitteessa luulin olevan kerrostalo, mutta ilahduin kun uusi koti olikin vanha rivitalonpätkä Nummelanharjulla.

Minusta tuli Luoteis-Uusimaan toimittaja, kun lehti kolmipäiväistyi. Meitä toimittajia oli pitkään jopa kuusi toimituspäällikön ja päätoimittajan lisäksi. Takaisin kaksipäiväisyyteen palattiin vuonna 2001. Vuosi vuodelta lehden talous tiukkeni ja väki väheni. Mediatalo Keskisuomalaisen omistukseen 1952 perustettu Lutari siirtyi alkuvuonna 2021. Lehti yksipäiväistyi helmikuussa 2022 ja loppuu nyt marraskuun lopussa.

Kun minusta tuli 40 vuotta sitten vihtiläinen, meitä kuntalaisia oli vajaat 17 900. Nyt meitä on yli 60 prosenttia enemmän, noin 29 200, mutta ajat ovat muuttuneet: tilattavalle paikallislehdelle ei ole enää markkinaa.

Vihdistä kuitenkin riittää kiinnostavia uutisia, ilmiöitä ja tarinoita pengottavaksi ja kerrottavaksi. Paikallisuus, luotettavuus, puolueettomuus, tasapuolisuus ja myös kriittisyys ovat kivijalat, jotka pysyvät. Vihtiläinen tasokas paikallisjournalismi jatkuu aluelehti Länsi-Uusimaassa ja tottakai kaupunkilehti Vihdin Uutisissa.

Yli 40 vuodessa en tunne leipääntyneeni toimittajan hommiin. Paikallisjournalismi on mielestäni tärkeää, kiinnostavaa ja motivoivaa.

Ihmiset ovat ihania, erityisesti vihtiläiset!

Työvälineet ja -tavat ovat muuttuneet huikeasti. Aloitin kirjoituskoneella, ja pian tulivat ensimmäiset "linnunpöntöt", näyttöpäätteet. Nyt teen juttuja "verkko edellä".

Perustyö on silti edelleen aika lailla samaa kuin 1980–90-luvuilla: ideointia, näkökulmien etsimistä, luotettavan tiedon hankintaa ja sen "paketointia". Lukijoiden palvelemista.

Ja tietysti alueen ihmisten kanssa toimimista. Olen saanut työssäni havaita, että ihmiset ovat ihania ja ystävällisiä. Erityisesti vihtiläiset!

Suomen Lehdistö -aikakauslehden tuore verkkojuttu "Tappaako vai pelastaako ketjuuntuminen?" (24.11.2022) on ajankohtainen Vihdissäkin. Mediatalo Keskisuomalainen osti vihtiläiseltä Karprint Oy:ltä muun muassa Luoteis-Uusimaan ja Karkkilan Tienoon loppuvuonna 2020, ja nyt nämä tilattavat lehdet lopetetaan raskaasti tappiollisina.

Mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan aikomus oli säilyttää kaikki ostetut Karprintin lehdet, mutta kysyntää ei ollut.

– Ne olisivat loppuneet aikaisemmin ilman meidän väliintuloamme, toteaa Kangaskorpi Suomen Lehdistön artikkelissa.

Lutari loppuu, mutta meidän toimittajien työt ja Vihti-uutisointi jatkuvat – se on ison työnantajan etuja.

Hyvät vihtiläiset, unohtakaa mahdolliset ennakkoluulonne ja lukekaa vihtiläiset, karkkilalaiset, lohjalaiset ja tärkeimmät valtakunnallisetkin uutiset aluelehti Länsi-Uusimaasta.

Meillä on pian entistä enemmän yhteistä muiden länsiuusmaalaisten kuntien kanssa, kun hyvinvointialue aloittaa.