Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdissä asuva Supernanny Pia Penttala opastaa taas TV:ssä perheitä lastenkasvatukseen: "Perheen yhteinen aika on lottovoittoakin suurempaa"

Suositun Supernanny-tositelevisiosarjan neljäs tuotantokausi on pyörähtänyt käyntiin. Vihtiläinen lastenkasvatuksen ammattilainen Pia Penttala auttaa taas suomalaisia lapsiperheitä ratkomaan arjen haasteita.

Tiesitkö, että olohuoneiden supersankari, Supernanny Pia Penttala, on vihtiläinen, ja tehnyt pitkän työuran erityisnuorten ja lastensuojelun puolella myös Vihdissä?

– Olen asunut Vihdissä käytännössä aina. Eikä ole kyllä ajatustakaan pois lähteä, Penttala nauraa ja kehaisee sitten kotikuntansa asioita.

– Suurissa linjoissa Vihdissä on hoidettu asiat aina kyllin hyvin, niin erityisosaamisen kuin perusasioidenkin puolella, Penttala sanoo, mutta tuntee haasteet ja myös sen, että yksittäisillä kuntalaisilla on varmasti myös toisenlaisia kokemuksia.

Sellaista se on aina. Laajassa mittakaavassa Vihdissä on kuitenkin Penttalan mielestä hyvin huomioitu lapsiperheet, ja monissa asioissa Vihdin päättäjät ovat olleet edelläkävijöitä.

– Vihti-lisät ja avoimet päiväkodit ovat olleet mukana jo pitkään. Kyllä mä olen kokenut, että virkamiestasolla meillä on vallalla sellainen kulttuuri, että lasten asiat ovat tärkeitä, Penttala sanoo.

Penttalan mukaan vanhemmuudessa on ollut hankalia hetkiä aina, mutta nyt eletään aikoja, kun vaikeuksista uskalletaan avoimesti puhua.

– Kun mä olin nuori äiti, niin isommat näkökulmakeskustelut puuttuivat. Neuvot olivat aika karskeja, Penttala pohtii ja toteaa, sitten, että tänä päivänä vanhemmat haluavat tietoa.

Vanhemmat haluavat peilata asioita omaan tapaansa toimia. Penttalan rooli on toimia sanoittajana ja auttaa vanhempia miettimään asioita omasta näkökulmastaan.

Perheen yhteinen aika on lottovoittoakin suurempaa.

– Asioita saa tehdä omalla tavallaan, Penttala sanoo.

Nettipalstoilta ei Penttalan mukaan välttämättä rakentavaa keskustelua löydä. Kaikille on tuttua sosiaalisen median arvostelu ja tölviminen, joka ei tuo mukanaan mitään hyvää.

– Meillä on paljon kevyen kynnyksen palveluita tarjolla vanhemmille. Myös naapurien ja ystävien neuvot ovat ihan turhaan jääneet unholaan. Kaikesta ei pidä tehdä sellaista ongelmaa tai asiaa, johon pitäisi varata aika ammattilaiselle, Penttala harmittelee ja vannoo vertaistuen nimeen.

Samat ongelmat toistuvat monissa lapsiperheissä, ja asioita voisi hyvin ratkoa vaikka pysähtymällä keskustelemaan toisten vanhempien kanssa hiekkalaatikolle.

– Toivottavasti ei olla menossa siihen, että hyvinvointiyhteiskunnassa neuvovat vaan ammattilaiset. Meidän rakenteitamme ei ole luotu sellaiseen, Penttala napauttaa ja toteaa sitten, että jokaisen pitäisi ottaa vastuuta itsestään. Tutustua ja verkostoitua - maalaisjärkeä unohtamatta.

Minkälaisia ongelmia suomalaisten koteihin kurkistaneen Penttalan mukaan on? Ei liene yllätys, että digitalisoituminen ja tietotekniikan käyttö määrittävät kuluvaa aikaa.

– Puhelimet eivät itsessään ole ongelma, mutta niiden mukanaan tuoman yhteisen ajan vähentyminen näkyy esimerkiksi perheiden iltarutiineissa, Penttala selittää.

Vanhemmat ovat väsyneitä ja kiireisiä. Yhteisestä ajasta on puute ja älylaitteet sekä myös tietynlainen kokemushakuisuus vievät huomiota.

– Lapset eivät ole tyydyttyneitä. Pysähtyminen omaan kotiin on aika rajallista, Penttala valittelee ja peräänkuuluttaa sitä kuuluisaa yhteistä aikaa.

Monesti kuulee toivottavan, että kunpa saisi enemmän omaa aikaa. Ehtisi lukea vaikka kirjan loppuun tai käydä enemmän jumpassa.

– Mutta sitä harvemmin kuulee sanottavan, että saisipas enemmän yhteistä aikaa lasten kanssa, Penttala miettii ja kiteyttää sitten: perheen yhteinen aika on lottovoittoakin suurempaa.

Pia Penttala on koulutukseltaan erityistason psyko- ja perheterapeutti. Penttalan työuraa leimaa 30 vuoden kokemus perhetyöstä.

– Se on aika paljon, Penttala sanoo ja naurahtaa silti luullensa tuotantoyhtiön ensimmäistä yhteydenottoa pilapuheluksi.

Brittien Supernanny Jo Frost oli Penttalalle tuttu jo siltä ajalta, kun Penttala oli itse nuori äiti. Vihtiläinen Supernanny sanoo miettineensä miten ihmeessä Jo Frostin saappaita voisi kukaan täyttää.

Mutta hyvinhän ne saappaat ovat sopineet vihtiläisiin jalkoihin - Pulmaisten perheiden sankari Pia Penttala on auttanut perheitä jo kolmen tuotantokauden verran ja neljäs sai alkunsa marraskuun lopulla. Ohjelman näyttävän MTV3-kanavan mukaan luvassa on liikuttavia kohtaamisia sekä tunteiden törmäyksiä, kun perheen sääntöjä ja siteitä vahvistetaan.

– Auttamistyö on osa mun persoonaa. On hienoa, kun voi kulkea rinnalla toisen hankalassa hetkessä, Penttala sanoo.