Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Jarmo Töyräs | Sähköistä keskustelua – pelotellaanko meitä tarpeettomasti?

Saamme päivittäin lukea ja kuulla eri medioista skenaarioita siitä mitä tapahtuu, kun sähköt katkeavat. Venäjän brutaalin hyökkäyssodan ja Olkiluodossa toimineiden osaamattomien ranskalaisten ydinvoimalarakentajien johdosta meillä Suomessa on nyt todella pulaa sähköstä. Mikäli talvesta tulee kylmä ja vähätuulinen on mahdollista, että Suomessa joudutaan toteuttamaan sähkökatkoja kulutushuippujen aikaan.

Näillä lyhyillä ja suunnitelluilla sähkökatkoilla pelotellaan nyt aivan tarpeettomasti. Tässä lainaus keskiviikon 7.12.2022 Iltalehden jutusta: ”Varautumisoppaassa on muun muassa kolmen kohdan lista, jotka kannattaa hankkia etukäteen: taskulamppu ja varaparistot, peruselintarvikkeet, kuten vettä ja hyvin säilyvää ruokaa, sekä lääkekaapin tarvikkeet, kosteuspyyhkeitä ja käsihuuhdetta. Vara-akun hankkimista suositellaan.” Siis mitä? Kyse on enintään kahden tunnin katkoista, todennäköisesti lyhyemmistä. Näitä katkoja varten ei tarvitse erikseen ostaa lääkkeitä, ruokaa, ym.

Kyse on enintään kahden tunnin katkoista.

Paljon pidempiä katkoja on Suomessa koettu ja tullaan jatkossakin kokemaan luonnonvoimien aiheuttamien tuhojen vuoksi. On tärkeää tietää varautumisesta poikkeusoloissa mutta nämä lyhyet sähkökatkot, jos niitä tarvitaan, eivät vaadi valtavia varautumistoimia – ainoastaan hieman epämukavuuden sietoa. Ukrainassa kärsitään sähkön ja lämmön puutteesta ja siellä ihmishenkiä vaarantuu tämän johdosta. Suomessa mahdollisesti toteutettavien sähkökatkojen seurauksena meidän suomalaisten terveys ja turvallisuus ei vaarannu, ei edes kaukolämmöllä lämpenevissä kiinteistöissä.

Koska sähkökatkot ovat aina mahdollisia, luonnonvoimista tai ihmisen toimista johtuen, on kotona syytä olla esimerkiksi kynttilöitä ja taskulamppuja. Myös ”maalaisjärjen" käyttö on suositeltavaa, mutta ei ole mitään tarvetta luoda turhaa pelkoa ja epävarmuutta. Meillä Suomessa on hyvä ja toimiva sähköverkko, pitkät katkot ovat poikkeuksellisia tiheään asutuilla alueilla. Harvaan asutuilla alueilla niihin on totuttu ja niihin osataan myös varautua. Sähköä ja energiaa on syytä säästää niin ilmaston kuin eurojenkin takia, vaikka sen riittävyys olisikin turvattu!

Kirjoittaja on talotekniikka-alalla työskentelevä perheenisä ja elinvoimaisemman Vihdin puolestapuhuja.