Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En ole lähdössä eduskuntavaaliehdokkaaksi", sanoo Karviaisen terveysjohtajan työt pian lopettava Pippa Laukka

Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka ei hae virkaa uudelta hyvinvointialueelta.

Lääkäri Pippa Laukka varsin tuttu nimi vihtiläisille ja karkkilalaisille – muutoinkin kuin TV:n Olet mitä syöt -ohjelmasta.

Laukka on viimeiset kaksi vuotta työskennellyt perusturvakuntayhtymä Karviaisen terveysjohtajana ja vaikuttanut merkittävästi vihtiläisten ja karkkilalaisten terveyspalveluiden järjestelyihin.

Karviaisen toiminta loppuu vuodenvaihteessa, kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Karviaisen henkilöstö siirtyy muutoksen yhteydessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelukseen. Esimerkiksi Karviaisen johtaja Timo Turunen siirtyy tammikuussa hyvinvointialueen ikäihmisten kotona asumista tukevien palveluiden palvelulinjajohtajaksi.

Terveysjohtaja Pippa Laukka ei kuitenkaan aio hakea virkaa hyvinvointialueelta. Hän kertoo pohtineensa päätöstään keväästä lähtien ja vaihtaneen asiasta ajatuksia myös kuntayhtymän johtajan kanssa.

– Kävin asiasta pitkään pohdintaa ja mietin asian plussia ja miinuksia, Laukka sanoo.

Lopulta hän teki päätöksen, ettei hae virkaa hyvinvointialueelta.

– Olen ollut nyt kaksi vuotta Karviaisessa. Tehtävä, mihin olen tullut, käytännössä päättyy Karviaisen loputtua. Ajattelin, että hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa on luonteva hetki hypätä näistä töistä pois.

Pippa Laukan ura on varsin monivaiheinen. Kuopiosta lääkäriksi vuonna 1999 valmistunut ja Helsingistä erikoislääkärin paperit vuonna 2005 saanut Laukka työskenteli pitkään yksityissektorilla esimiestehtävissä.

– Pisimpään olin Mehiläisessä, siellä vierähti lähes 20 vuotta.

Ennen Karviaiseen tuloa hän työskenteli Hintsa Performancessa Pohjoismaiden lääketieteellisenä johtajana.

Reilu 10 vuotta hän on toiminut myös naisten jalkapallomaajoukkue Helmareiden joukkueen lääkärinä.

En ole lähdössä eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Mitä Laukka aikoo sitten jatkossa tehdä?

– Urheilulääkärin vastaanotto on jatkossa päätyöni. Ja Helmareiden kanssa työt jatkuvat tulevaisuudessakin. Osittain sen vuoksi tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa ottaa mitään uutta sen lisäksi. Haluan vetää vähän henkeäkin tässä välissä.

Laukka kertoo, että hänen perheensä nuoret ovat aikuistumassa ja pian koittaa aika, jolloin lapset muuttavat omilleen.

– Haluan antaa lapsillekin tilaa vielä kun he ovat kotona. Haluan antaa aikaa myös kahdeksankymppiselle isälleni.

Laukka on myös aktiivinen some-vaikuttaja. Hänellä on Instagramissa lähes 50 000 seuraajaa. Myös some-työtä hän aikoo jatkaa myös tulevaisuudessa.

– Aloitan myös urheilujohtamisen opinnot Vierumäellä.

Joku saattaa pohtia, lähteekö tv:stä tuttu Laukka ehdolle eduskuntavaaleihin.

– Lukuisista kyselyistä huolimatta en ole lähdössä eduskuntavaaliehdokkaaksi, Laukka sanoo.

Pippa Laukka aloitti työt Karviaisessa vuonna 2020, eli koronapandemian aikana. Hänen työnsä onkin ollut pitkälti poikkeusjärjestelyjen, kuten koronarokotusten suunnittelua.

– Paineet ovat olleet kovat ja paineita on ollut paljon myös kuntalaisten suunnalta, Laukka myöntää.

– Tottakai ihmisillä on ollut hätä ja huoli omasta terveydestä.

Karviaisen henkilöstölle Laukka haluaa antaa kiitosta.

– Jos jostain kannattaa hyvinvointialueella pitää kiinni, on henkilöstö. Vihdissä ja Karkkilassa on huippuporukkaa töissä. Sitoutuneita ja motivoituneita tekijöitä. Alueemme on sen verran syrjässä pääkaupunkiseudun ytimestä, että meillä pärjätäkseen pitää osata oikeasti käden taitoja ja rutiineja.

Laukka on tyytyväinen Karviaisessa tehtyyn digitalisaatiotyöhön. Kuntayhtymässä on parin vuoden sisällä otettu käyttöön uusi chat-palvelu ja perustettu hoidon tarpeen arviointikeskus, eli HTA.

– Näistä olemme myös hyvinvointialueelta saaneet kiitosta. Olemme digiasioissa edellä monia muita alueita.

Mitä Laukka ajattelee uusista hyvinvointialueista?

– Hyvinvointialueilta hoetaan, että muutos ei tule näkymään mitenkään kuntalaisten suuntaan. Mutta itse kun olen ollut näissä kokouksissa mukana, niin täytyy sanoa, että toiminnot ja rakenteet ovat vielä aika ylätasolla. Aika pitkä matka operatiivisesta työstä on tähän uuteen organisatoriseen rakenteeseen. Esimerkiksi palkkaharmonisaatio ja tietojärjestelmämuutokset ovat isoja asioita.

– Kyllä näin iso muutos tuo väkisinkin uusia tapoja tullessaan. Koen näistä muutoksista vähän huolta, mutta toisaalta seuraan asiaa sivusta mielenkiinnolla. Varmasti asiat järjestyvät, mutta ihmisiltä toivon kärsivällisyyttä näissä muutoksissa.

Karviaisessa aloitettuaan Pippa Laukka hankki itselleen työasunnon Nummelasta. Nyt asunto on myyty.

– Asunto meni kuin kuumille kiville kaupaksi heti!, Laukka sanoo.

Vihdin alueeseen hänellä pysyy suhde tiiviinä jatkossakin.

– Suvullani on Nuuksiossa mökki. Se on tärkein paikkani maailmassa ja siellä aion olla paljon jatkossakin.