Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Suunnitelluista sähkökatkoista päättää Fingrid – Vihdissä asiakkaita tiedottaa sähkökatkoista Caruna

Mediassa on uutisoitu mahdollisesta sähköpulasta tulevana talvena. Valtakunnan sähköverkon kuormitusta valvoo Fingrid. Sähkön myynnin hoitavat sähkölaitokset. Sähkön jakeluverkon toiminnasta vastaa Vihdissä Caruna, Vihdin kunta tiedottaa.

Jos sähkö ei riitä, saatetaan turvautua sähkön säännöstelyyn. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että sähköverkosta irrotetaan etukäteen laaditun suunnitelman mukaan alueita enintään kahdeksi tunniksi kerrallaan. On mahdollista, että suunnitellut katkot voivat olla lyhyempiä tai pidempiä. Katkojen pidentäminen on kuitenkin epätodennäköistä muun muassa kylmäsäilytykselle mahdollisesti koituvien haittojen vuoksi.

Vihdissä suunnitelluista sähkökatkoista informoi mahdollisuuksien mukaan käyttäjiä etukäteen Caruna.

Carunalla on maksuton sähkönseurantapalvelu, joka on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Palvelussa voi seurata omaa sähkönkulutusta tarkalla tasolla sekä tilata Caruna Sähkövahdin häiriötiedotteet tekstiviestitse ja sähköpostitse.

Äkillisistä vioista ja suunnitelluista huoltokatkoista Caruna tiedottaa häiriökartalla, joka päivittyy muutaman minuutin välein. Kaikissa tilanteissa sähkökatkoista ei pystytä tiedottamaan etukäteen, joten varautuminen yllättäviin katkoihin on kannatettavaa.

Caruna muistuttaa verkkosivuillaan, että sähkökatkoja talvisin aiheuttavat erityisesti luonnonolosuhteet kuten myrskyt ja puihin kerääntyneet lumikuormat. Myös maankaivuutyöt, materiaalivauriot ja pieneläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Toisinaan sähköt joudutaan katkaisemaan suunnitellusti sähköverkon huolto-, korjaus- ja parannustöiden ajaksi. Aina sähkökatko ei johdu häiriöstä sähkönjakelussa, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi omassa kodissa palanut sulake tai vika sähkölaitteessa.

Sähkökatkolla on suora vaikutus vesihuoltoon. Paineenkorotuspumput eivät toimi ja vedenpaine verkostossa laskee. Vettä tulee, mutta paine heikkenee. Veden lämmitys perustuu pääosin sähkövastuksiin. Lämmintä vettä saadaan siihen asti, kunnes se varaajasta loppuu. Lämminvesivaraajat ovat rakennuskohtaisia.

Vessan vetämistä tulee välttää. Viemärijärjestelmä perustuu suurelta osin paineviemäreihin, jolloin jäteveden pumppaamot siirtävät jätevettä puhdistamoille. Sähkökatkon aikana pumppaamot eivät toimi.

Vihdin kunnassa lapsille turvataan mahdollisimman tavallinen arki myös sähkökatkojen aikana, joten toiminta jatkuu kouluissa ja päiväkodeissa normaalisti. Lukujärjestystä pyritään noudattamaan, ja koulukyydit toimivat normaalin aikataulun mukaisesti. Sähkökatkot saattavat aiheuttaa muutoksia ruokailun järjestämiseen, mutta tarjolla on vähintään kylmä ateria. Wilman toimivuutta ei sähkökatkojen aikana voida taata, tämä johtuu yleisistä tietoliikenneyhteyksistä.

Muut Vihdin kunnan järjestämät julkiset palvelut eli kirjasto, museo, Galleria Pictor, uimahalli ja liikuntaryhmät menevät sähkökatkojen aikana kiinni. Toiminta keskeytetään ja asiakkaat ohjataan ulos tai turvalliseen paikkaan odottamaan sähkökatkon päättymistä.