Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin vuosi 2022 | Vieläkö muistat nämä vuodesta 2022: Vihdin datakeskukselle kilisteltiin, kuusi aluevaltuutettua saatiin, uusilla festareilla fiilisteltiin

Vihdin vuosi 2022 oli vauhdikas. Paikallistakin elämää sävytti Euroopassa, Ukrainassa käytävä sota. Muun muassa elintarvikkeiden ja energian hinnat nousivat. Vihtiläiset ojensivat auttavan kätensä ukrainalaisille. Vuoteen mahtui monenlaista mukavaakin – seuraavassa muutamia nostoja.

Vihdin vuosi 2022 oli vauhdikas. Paikallistakin elämää sävytti Euroopassa, Ukrainassa käytävä sota. Muun muassa elintarvikkeiden ja energian hinnat nousivat. Vihtiläiset ojensivat auttavan kätensä ukrainalaisille. Vuoteen mahtui monenlaista mukavaakin – seuraavassa muutamia nostoja.

1: Microsoftin Etelä-Suomeen suunnitteleman datakeskusalueen kolmas sijaintipaikka on Vihti.

Jättihanke – Vihdin kunnan historian suurin yksittäinen investointi – julkistettiin kesäkuussa.

Datakeskus tulee Rostin yrityspuistoon, joka rakentuu moottoritien ja Vanhan Turuntien väliin Etelä-Nummelaan. Kunta on saamassa noin 45 hehtaarin laajuisista Microsoft-tonteista kauppahintana yhteensä noin 12,3 miljoonaa euroa.

Asemakaava on valmis, mutta siitä on valitettu. Vihdin kunta pyrkii saamaan lainvoimaiseksi kaava-alueen, jota valitukset eivät koske, ja kunta odottaa tähän liittyviä päätöksiä hallinto-oikeudesta. Kunnanjohtaja Erkki Eerolan mukaan Microsoft-hanke etenee niin kuin pitääkin.

2: Hyvinvointialueelle saatiin kuusi vihtiläistä aluevaltuutettua

Aluevaltuustoon nousi vihtiläisiä neljästä eri puolueesta: Eerikki Viljanen (kesk.), Eeva Hiila (sd.), Tapio Karjalainen (kok.), Tiina Noro (kok.), Arja Uusitalo (kok.) ja Veli-Matti Laitinen (ps.). Aluevaalit käytiin tammikuussa.

Vihtiläiset saivat erinäisiä luottamuspaikkoja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen elimissä: Uusitalo on aluehallituksessa, joka johtaa hyvinvointialueen toimintaa. Hyvinvointialue alkaa vuoden 2023 alusta lukien järjestää vihtiläistenkin terveys-, sosiaali- ja pelastuspalvelut.

3: Maanpuolustusjärjestöjen jäsenmäärä kasvoi

Jäsenmäärä on kasvanut 40–50 prosentilla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuun lopulla.

Vihdin Maanpuolustusnaisten jäsenmäärä on kasvanut 78:sta 116:een – ja Lohjan Maanpuolustusnaisissa oli 44 jäsentä, nyt 72.

Vihdin reservin aliupseerien jäsenmäärä on kasvanut 120:stä noin 170:ään ja ammuntaharjoittelu on aktivoitunut.

Vihdin reserviupseerikerhossa on nyt 126 jäsentä, määrä on kasvanut noin kuudella prosentilla.

4: Uusia suuren luokan yleisötapahtumia saatiin Vihtiin

Väkeä veti kaksipäiväinen Hiidenkirnu Festival Nummelan pesäpallostadionille heinäkuussa, Pahantorjuja-elokuvajuhlat kirkonkylään elokuussa ja Nummela Art Night lentokentän päätyyn lokakuussa.

Myös Lasten superlauantai kesäkuussa kirkonkylässä onnistui. Tuhansia kävijöitä keräävien Wuosisatamarkkinoiden ja Naistenmessujen rinnalle saatiin siis uusia vetonauloja, joille on tulossa jatkoa alkavana vuonna.

5: Vihti Vuoden talvikaupunki -kisan finaaliin

Vuoden talvikaupunki -finaaliin Vihti pääsi mieliinjäävällä Nummelanharjun druidi -videollaan. Ylen Puoli seitsemän -ohjelman alkuvuonna julkistamaan leikkimieliseen kilpailuun lähetettiin videoita 60 paikkakunnalta. Vihti sijoittui kilpailussa kolmanneksi Kemijärven ja Savitaipaleen jälkeen.

6: Energiatuotantoa uusin menetelmin on tulossa Vihtiin

Kesäkuussa julkistettiin Nummelan Tuohivehmaalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos, joka toimisi maatalouden biomassoilla ja valmistaisi sekä kotimaista biopolttoainetta että kierrätyslannoitteita.

Laitoksen toteuttaja on vihtiläisen Mikko Keisalan lämpöyritys Vihti Energia Oy. Selvitystyössä oli mukana TTS Työtehoseura. Vihdin kunta teki hanketta varten suunnitteluvarauksen asemakaavoitusta varten noin 8,5 hehtaarin alueelle.

7: Ukrainaan apua myös Vihdistä

Humanitaarinen apu Vihdistä Ukrainan sotilaille ja siviileille, ja myös paikallisille ukrainalaisille, on ollut merkittävää. Yksityiset ihmiset ovat majoittaneet ja auttaneet ukrainalaisia. Vihtiläinen Kinnas-toimintaryhmä vaihtoi auttamiskohteensa Virosta Ukrainaan ja ukrainalaisiin, ja on välittänyt suuret määrät lahjoitustavaraa tarvitseville.

Ruoka-apua tarvitaan myös Vihdissä. Sitä antaa ViaDia Länsi-Uusimaa ry yhteistyökumppaneineen Nummelassa, Keskikuja 4:ssä.

8: Eduskuntavaalit ovat edessä

Eduskuntavalien ennakkoäänestys on maaliskuun lopulla ja varsinainen vaalipäivä 2. huhtikuuta.

Tähän mennessä on tiedossa seitsemän vihtiläistä eduskuntavaaliehdokasta: aakkosjärjestyksessä Eeva Hiila (sd.), Veli-Matti Laitinen (ps.), Hanna Nevantausta (vas.), Leevi Pursiainen (kok.), Matti Saarni (vihr.), Heidi Seppälä (r.) ja Eerikki Viljanen (kesk.).

Ehdokkaista ainoana Viljanen on ollut kansanedustaja kauden 2015–19. Viime vaaleissa 2019 hän jäi varasijalle. Laitinen ja Seppälä ovat olleet ehdolla eduskuntaan aiemminkin, muut ovat ensikertalaisia.