Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

If: Sauna aiheuttaa toiseksi eniten palovammoja – Nämä 6 esinettä aiheuttavat eniten paloja

Saunominen on suomalaisille rakas harrastus, ja oikein käytettynä sauna on turvallinen rentoutumispaikka.

Vakuutusyhtiö Ifin tilastoista paljastuu kuitenkin, että sauna on toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja ja että saunaan jätetyt yllättävätkin esineet voivat johtaa saunapaloihin. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tilastojen mukaan tavaroiden säilyttämisestä saunassa aiheutuvia vahinkoja tapahtuu säännöllisesti. Yllättävätkin esineet ovat johtaneet palojen syttymiseen.

Ifin vahinkotilastojen mukaan saunassa on sattunut noin neljännes kaikista yhtiön kolmen viime vuoden (2019–2021) aikana korvaanusta palovammavahingoista. Saunaa enemmän palovammoja sattuu vain ruoan ja juoman käsittelyssä.

Yleensä saunassa sattuvat palovammat ovat lieviä, mutta myös toisen ja kolmannen asteen palovammoja on syntynyt.

Palovammoja aiheuttaa saunassa yleisimmin joko kiuas tai kuuma vesi. Myös kiukaalta nouseva kuuma vesihöyry voi aiheuttaa palovammoja lauteilla istuville.

Suurin osa saunapalovammoista syntyy Ifin mukaan lapsille. Aikuisilla puolestaan alkoholi heikentää tasapainoa ja harkintakykyä.

Etenkin pienissä asunnoissa saunaa hyödynnetään usein esimerkiksi vaatehuoneena tai pyykinkuivatukseen. Tähän sisältyy kuitenkin iso paloriski, sillä useimmiten palon aiheuttaa kiukaalle pudonneet pyykit.

Kiukaalle voi päätyä tavaraa myös esimerkiksi lasten tai lemmikkien viemänä.

Ifin tilastojen mukaan esimerkiksi nämä ovat aiheuttaneet tulipalon oltuaan liian lähellä kiuasta:

1. Vaatteet ja kengät

2. Pyyhkeet ja laudeliinat

3. Lasten lelut

4. Juomamukit

5. Saunakiulu

6. Siivousvälineet

Juttua muokattu 29.12.2022 kello 8.47: Lisätty tietoa saunan aiheuttamista palovammoista.