Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkaako tästä tulevaisuuden energiakausi? – Yle: Tähän kaupunkiin kaavaillaan nyt uutta pienydinvoimalaa

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) aikoo hankkia pienydinvoimalan tutkimuskäyttöön Lappeenrantaan. Tulevaisuudessa pienydinvoimalaa on tarkoitus käyttää osin myös kaupungin lämmitykseen.

Kohta samanlaisia voi olla eri puolilla Suomea. Voimalahankkeesta kertoi ensin Yle.

LUT-yliopisto solmi joulukuun puolivälissä pienydinvoimalasta yhteisymmärrysmuistion yhdysvaltalaisen Ultra Save Nuclear Corporation -yhtiön kanssa. Reaktorin on tarkoitus valmistua ennen vuotta 2030.

Pienydinvoimalasta on suunniteltu niin sanottua MMR-reaktoria eli tutkimus- ja testireaktoria. LUT-yliopiston ydintekniikan professorin Juhani Hyvärisen mielestä Lappeenrannan reaktori avaa uuden aikakauden ydinvoiman käytössä Suomessa.

Lappeenrannan voimalahanke ei ole ainoa laatuaan, sillä esimerkiksi Helen ja Fortum selvittävät yhteistyön mahdollisuuksia pienydinvoiman saralla.

Energiakriisin aikana yhtiöt kokevat yhteistyön selvittämisen luonnollisena mahdollisuutena, joka on syytä tutkia. Helen kertoi hankkeesta tiedotteessaan marraskuussa.

– Pidämme pienreaktoreita yhtenä tulevaisuuden varteenotettavana päästöttömän energian tuotantomuotona Helsingin lämmitykseen mutta myös sähkön tuotantoon, kertoo Helenin energianhankinnasta ja tukkukaupasta vastaava johtaja Harri Mattila tiedotteessa.

– Teemme eri tahojen kanssa osana laajempaa ydinvoiman selvitystyötä seuraavat pari vuotta, kertoo Fortumin ja Helenin selvitysryhmässä Fortumin edustajana toimiva Jukka Hautojärvi tiedotteessa.

Mahdolliset tulevaisuuden yhteistyötä ja investointeja koskevat päätökset tehdään myöhemmässä vaiheessa.